ФСБ примусило відрахувати з вишу трьох турецьких студентів

ФСБ примусило відрахувати з вишу трьох турецьких студентів

Укрінформ
Трьох турецьких студентів було відраховано з Обнінського інституту атомної енергетики, філії МІФІ (Московський інженерно-фізичний інститут) за розпорядженням ФСБ, що визнала їх перебування в РФ небажаним.

Така причина вказана у відповіді Генпрокуратури по запиту Ради з прав людини (РПЛ) при президенті РФ.

"Трьох студентів Національного дослідницького ядерного університету Московського інженерно-фізичного інституту було відраховано на підставі рішення Федеральної служби безпеки про небажаність їх перебування на території Російської Федерації", - йдеться у повідомленні.

Раніше в грудні 2015 року глава Міносвіти РФ Дмитро Ліванов заявляв, що "двох або трьох" турецьких студентів відрахували з МІФІ через "академічну неуспішність". У свою чергу, в МІФІ говорили, що всі студенти з Туреччини продовжують навчання у ВНЗ.

РПЛ просила Генпрокуратуру перевірити інформацію про порушення прав громадян Туреччини у зв'язку з появою в ЗМІ інформації про відрахування студентів з цієї країни з російських ВНЗ. У відповіді Генпрокуратури повідомляється, що з Воронезького інституту високих технологій дев'ятьох студентів із Туреччини було відраховано у зв'язку з порушенням умов договору про надання платних освітніх послуг. З державного економічного університету Самари, за даними відомства, один студент відрахований за власним бажанням.

Таким чином, перший заступник Генерального прокурора РФ у листі главі РПЛ Михайлу Федотову запевняє, що "порушень російського законодавства у сфері освіти при відрахуванні турецьких громадян не виявлено".

Повідомлення про відрахування турецьких студентів з російських ВНЗ почали з'являтися після того, як РФ оголосила про запровадження санкцій щодо Туреччини через російський літак Су-24, збитий за порушення держкордону. А Міносвітнауки 1 грудня оголосило про розірвання договорів про співпрацю між російськими і турецькими вишами. У відомстві тоді розповіли про плани швидкого повернення російських студентів з Туреччини на батьківщину, але запевнили, що турецькі студенти зможуть продовжити навчання в РФ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-