США сказали, хто міг скоїти теракт на борту сомалійського літака

США сказали, хто міг скоїти теракт на борту сомалійського літака

Укрінформ
США вважають, що ісламістське угруповання "Аш-Шабаб" здійснила теракт на борту пасажирського літака А321 сомалійської авіакомпанії Daallo Airlines.

Про це в четвер, 4 лютого, повідомило агентство Reuters.

"Аш-Шабаб" є головним підозрюваним у скоєнні вибуху на борту літака", - наводить агентство слова свого джерела в уряді США.

Раніше Reuters поінформував, що американські фахівці вважають, що саме бомба стала причиною вибуху. Тим не менш, слідству поки бракує об'єктивних доказів, щоб офіційно заявити про теракт. При цьому досі жодне з терористичних угруповань не взяло на себе відповідальність за подію.

"Аш-Шабаб" ("Молодіжний рух моджахедів") - радикальне ісламістське угруповання, утворена в 2004 році на території Сомалі. Починаючи з 2008 року бойовики здійснюють регулярні терористичні атаки з використанням смертників, а також начинених вибухівкою машин.

Фінансується угруповання за рахунок грошових вливань з боку "Аль-Каїди", пожертвувань сомалійських бізнесменів, а також податків, що сплачує місцеве населення на підконтрольних територіях, де встановлено жорсткий режим ваххабітського спрямування, заснований на шаріатському праві.

На рахунку "Аш-Шабаб" ряд гучних терактів на території країн, що надають підтримку сомалійському уряду в боротьбі проти ісламістів. Так, 2 квітня 2015 року бойовики увірвалися в університет міста Гарісса на півночі Кенії, і захопили в заручники студентів. В результаті нападу були вбито 148 осіб.

Нагадаємо: авіалайнер, на борту якого перебували 74 людини, у вівторок прямував із сомалійської столиці Могадішо в Джібуті. Незабаром після вильоту на борту повітряного судна прогримів вибух і виникла пожежа, одна людина загинула, постраждали двоє. Літак зміг повернутися в аеропорт Могадішо.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-