У Страсбурзі Росії натякнули на виключення з Ради Європи

У Страсбурзі Росії натякнули на виключення з Ради Європи

Укрінформ
Голова Європейського суду з прав людини (Страсбург) Гвідо Раймонді прозоро натякнув Росії, що відмова будь-якої країни-члена Ради Європи від виконання всіх без винятку рішень цього суду призведе до її виключення з організації.

Як повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Франції, за словами голови ЄСПЛ винятків з правил (Європейської конвенції з прав людини та статуту РЄ) не існує.

«Логіка проста, або ви виконуєте статтю 46 (Європейської конвенції з прав людини), або ні. Якщо ні, якщо ваша національна система суперечить рішенням суду (ЄСПЛ), то зрештою ви не можете залишатися в цій організації. Ви не можете лишатися в системі, якщо ви заперечуєте обов’язковість рішення ЄСПЛ», - підкреслив Гвідо Раймонді.

За його словами, варто вирізняти випадки «Існують певні складнощі у виконанні, а бувають відмови. І такі випадки відбуваються не досить часто. Але не варто їх недооцінювати», - сказав голова ЄСПЛ, додавши, що офіційна відмова від виконання має конкретний наслідок – виключення країни з Ради Європи.

Рада Європи, у свою чергу нагадала, що подібні прецеденти мали місце у Раді Європи. «Сумісність рішень Страсбурга (ЄСПЛ) з національними конституціями розглядалася в окремих країнах, зокрема у Німеччині, Італії чи Австрії», - йшлося в одній із заяв організації, адресованій Укрінформу. Тоді у Раді Європи підкреслили, що досі країни завжди були в змозі відшукати рішення відповідно до положень та принципів Європейської конвенції з прав людини. «Це також повинно бути можливо і для Росії», - додав генеральний секретар Ради Європи.

Раніше у грудні генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд, реагуючи на ухвалений в РФ закон, який розширив повноваження Конституційного суду країни по відношенню до вердиктів міждержавних органів захисту прав і свобод людини, зокрема ЄСПЛ, заявив, що Конституційний суд Росії повинен буде гарантувати повагу до Європейської конвенції з прав людини. За його словами, відповідно до статті 46-ї Європейської конвенції з прав людини, всі держави-члени Ради Європи зобов'язані дотримуватися остаточних рішень Страсбурзького суду (Європейський суд з прав людини). «Лише Рада Європи буде в змозі оцінити, чи виконує Росія свої зобов'язання, коли і якщо виникатиме конкретний випадок», - підкреслюється в заяві РЄ.

Нагадаємо, президент РФ Володимир Путін підписав закон, який надає право Конституційному суду Росії визначати, чи виконувати вердикти міждержавних органів захисту прав і свобод людини, передусім Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ).

Фото www.panorama.am

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-