У Гаазі почався суд над екс-президентом Кот-д'Івуару

У Гаазі почався суд над екс-президентом Кот-д'Івуару

Укрінформ
У Міжнародному кримінальному суді розпочався процес проти екс-президента Кот-д'Івуару Лорана Гбагбо. Вперше перед судом в Гаазі постав екс-керівник країни.

Про це повідомляє ВВС Україна.

"Звинувачення проти Лорана Гбагбо пов'язані з конфліктом в країні, що стався після того, як він програв вибори в 2010 році.

Його звинувачують у воєнних злочинах і злочинах проти людяності.

На початку засідання пан Гбагбо заявив, що не визнає себе винним.

Також в Гаазі судять колишнього лідера повстанців країни Чарльза Бле Гуда. Він також не визнав себе винним.

Лорану Гбагбо та Чарльзу Бле Гуде висунули чотири звинувачення - вбивство, згвалтування, замах на вбивство і переслідування", - йдеться у повідомленні.

Судовий процес може тривати три-чотири роки.

Гбагбо спричинив кризу після того, як відмовився піти у відставку, програвши Алассану Уаттара вибори 2010 року. Протягом п'яти місяців в 2010 і 2011 роках між ворогуючими силами були криваві зіткнення. Гбагбо арештували у квітні 2011 року сили, які були лояльні до президента Уаттара. Їх підтримували війська із Франції. Того ж року політика екстрадували до Гааги.

Це буде найвищий рівень судового процесу в Міжнародному кримінальному суді, який із моменту створення в 2002 році засудив лише двох польових командирів із Конго.

Гбагбо - перший колишній голова держави, який постав перед МКС, хоча раніше в Гаазі судили екс-президента Ліберії Чарльза Тейлора.

Його засудив спеціальний суд по Сьєрра-Леоне до 50 років ув'язнення в 2012-му.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-