Ішингер назвав ключові питання до НАТО і Росії

Ішингер назвав ключові питання до НАТО і Росії

Укрінформ
В умовах катастрофічної втрати довіри на Європейському континенті особливо актуальним є повернення до дипломатичних засобів вирішення конфліктів, успішне вирішення одного з яких - українського - допоможе стабілізації загальної ситуації.

Таку думку висловив голова Мюнхенської конференції з безпеки Вольфганг Ішингер.

«Ми маємо повернутися до дипломатії. Виконання Мінських угод забезпечить правильний фон, на якому можна запустити ширші зусилля для стабільності в Європі», - заявив Ішингер.

На його думку, голова Організації з безпеки і співробітництва в Європі (головує у 2016 році  Німеччина) після того, як зроблено кроки на шляху до нормалізації обстановки в Україні, має зробити кроки для організації дипломатичного процесу від імені всієї Європи, щоб відповісти на ряд «ключових для європейської безпеки» питань. Посол перерахував ці питання: НАТО ще планує запропонувати членство в Альянсі Україні і Грузії чи воно відмовилося від таких намірів; якщо Росія мислить категоріями сфер впливу, що саме вона має на увазі; які наміри українців і грузинів; куди «поміщаються» ЄС і ЄврАзЕС ?

Невпевненість з цих питань, за словами Ішингера, збільшує шанси прорахунків, тоді як чітке їх розуміння сприятиме заходам довіри. А стартовим пунктом для цього має стати «розуміння території». Зараз, нагадав голова Мюнхенської конференції з безпеки, ми маємо «оспорювані зони» в Україні, Молдові і Грузії, «а що ще гірше, нам не вистачає ясності про наміри і бажання всіх основних акторів».

«Холодна війна закінчилася 25 років тому, але ситуація у нас сьогодні набагато гірша. Захоплення Криму і втручання російських збройних сил на сході Україні принесли невизначеність і невпевненість», - наголосив Ішингер. Він зазначив, що експерти переконані в необхідності повернутися до дотримання правил, до вирішення проблем без застосування сили, тоді Європа зможе вирішити не лише свої власні проблеми, а й дати відсіч викликам ззовні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-