В Австралії знову заговорили про республіку

В Австралії знову заговорили про республіку

Укрінформ
Прем’єри семи із восьми австралійських штатів і ключові міністри уряду Австралії підтримали петицію про відхід від монархічної форми правління на чолі з британською королевою та перехід на республіканський устрій з виборним головою держави із числа австралійців. 

Про це  повідомляє інформагентство ABC.

Тільки глава штату Західна Австралія Колін Барнетт відмовився підписати петицію. Голова Австралійського республіканського руху Пітер Фіцсимонс назвав таку підтримку ініціативи феноменальною і закликав прем'єр-міністра країни Малькольма Тернбулла «скористатися моментом» для започаткування дебатів із згаданого питання.

«Все більше і більше людей розуміють, що в 21-му столітті смішно, що главою держави в Австралії є представник однієї невиборної родини англійських аристократів, що живуть в палаці в Лондоні», - сказав Барнетт.

У свою чергу представники Австралійської монархічної ліги стверджують, що широкої громадської підтримку ініціатива республіканців не має. Голова Ліги Філіп Бенвелл підкреслив, що із 16 мільйонів виборців в Австралії, клопотання зібрало тільки 4 тисячі підписів.

Офіс Прем'єр-міністра Тернбулла, який сам є переконаним республіканцем, оприлюднив заяву, в якій наголосив на «відданості ідеї Австралії, на чолі якої стоятиме австралієць», однак раніше Тернбулл висловлювався проти зміни державного устрою Австралії, поки Єлизавета II перебуває на британському престолі.

Петиція була приурочена до Дня Австралії, який відзначають 26 січня.

Як відомо, зараз главою держави в Австралії офіційно вважається королева Великої Британії Єлизавета II, представником якої є генерал-губернатор. На референдумі 1999 року австралійці проголосували проти перетворення країни на республіку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-