Глава МЗС Італії: Євросоюз має обрати - Шенген чи угода про надання притулку

Глава МЗС Італії: Євросоюз має обрати - Шенген чи угода про надання притулку

Укрінформ
Європа повинна вибрати між Шенгенською схемою відкритих кордонів і Дублінською конвенцією про процедуру надання притулку, оскільки міграційна криза показала їх повну несумісність.

Про це заявив міністр закордонних справ Італії Паоло Джентілоні, повідомляє AFP.

"Європейський Союз має дві можливості: або він страждає від наслідків міграційного потоку або намагається цей потік контролювати", - наголосив Джентілоні.

За його словами, ЄС може контролювати потік, якщо він діє єдиним шляхом і якщо він визнає, що правила, придумані чверть століття тому, більше не підходять для міграційних потоків, які ми бачимо сьогодні.

Як зазначається у повідомленні, Італія хоче переглянути Дублінську конвенцію, яка вимагає, щоб дані шукачів притулку, які прибувають до ЄС, оброблялися в країні прибуття.

Таке правило у Римі розцінюють як неприйнятне, враховуючи, що більшість мігрантів прибувають до Італії чи Греції перетинаючи Середземне море з Північної Африки або Туреччини.

Відзначається, що відсутність систематичного контролю після прибуття мігрантів означає, що більш ніж три чверті з них мають можливість продовжити свою подорож у бажаних напрямках в Північну Європу без реєстрації в Італії.

Наразі Італія перебуває під сильним тиском з боку своїх партнерів по ЄС, які вимагають почати обробку всіх новоприбулих людей у човнах.

"Торік до Греції прибули 850 тисяч мігрантів. Згідно з Дублінською конвенцією Греція повинна прийняти їх. Всім відомо, що це неможливо, що цього не сталося і все ж, незважаючи на це, надалі продовжують наполягати, що Дублінських правил слід дотримуватися", - сказав Джентілоні.

Італійський міністр також закликав уряди ЄС прискорити кроки щодо узгодження спільного списку країн, які вважаються досить безпечними для мігрантів та куди б їх можна було б повертати.

"Різниця між Афганістаном, який вважається деякими європейськими державами безпечним, і Еритреєю, яка такою не є, досить слабка і потребує вирішення на європейському рівні", - додав Джентілоні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-