Штайнмайєр: Німеччина готова відповідати за врегулювання конфліктів 2016 року

Штайнмайєр: Німеччина готова відповідати за врегулювання конфліктів 2016 року

Укрінформ
Німеччина усвідомлює свою повну відповідальність як нового голови ОБСЄ у врегулюванні конфліктів і готова до неї.

Про це завив глава МЗС ФРН Франк-Вальтер Штайнмайєр, повідомляє кореспондент Укрінформу в Берліні.

"З головуванням в ООН в Європі Німеччина цього року бере на себе ще більшу відповідальність, відповідальність за мир і безпеку на просторі, що об'єднує 57 держав на 3 континентах і тягнеться від США і Канади через Європу та Росію, через Туреччину до Центральної Азії", - сказав Штайнмайєр, виступаючи у міністерстві на заході "Діалог культур – культура діалогу", присвяченому початку головування країни в ОБСЄ пізно ввечері у вівторок.

Серед конфліктів він назвав ті, в яких відбулася ескалація, зокрема, між Саудівською Аравією та Іраном, у Північній Кореї; і ті, в яких з'явився "проблиск надії". Наближатися до вирішення після років і навіть десятиліть безплідних зусиль -  за іранською ядерною програмою, по Сирії, а також на сході України, де з минулого вересня підтримується "хоча й крихке, але все-таки тривале перемир'я".

"Німеччина взяла на себе у всіх цих конфліктах і відповідальність і закликає дати час дипломатії з тим, щоб виробити життєздатні компроміси і дійти згоди”, - підкреслив міністр. На його переконання, ОБСЄ відіграє ключову роль як платформа для діалогу і спільного пошуку вирішення конфліктів, "і не одного лише українського конфлікту", - зазначив він.

Штайнмайєр повторив девіз Німеччини на цей рік: "відновлення діалогу, повернення довіри, відновлення безпеки". Дипломат визнав, що воєнні зіткнення, кризи і політичні розбіжності важко подолати; але ще важче подолати посіяну одного дня ненависть, недовіру і відчуження між людьми. У контексті останнього Німеччина покладає велику надію на культурний діалог в рамках ОБСЄ, який має зближувати народи.

Після виступу міністра відбулася дискусія, в якій взяли участь українська письменниця Катя Петровська, грузинська Ніно Харатішвілі (обидві живуть у Німеччині) і румунський письменник, філософ і дипломат Андрій Плешу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-