У Молдови з'явився шанс на новий уряд

У Молдови з'явився шанс на новий уряд

Укрінформ
Ліберальна партія Молдови, поряд з іншими проєвропейськими силами та 14 депутатами, що вийшли з фракції комуністів у парламенті, візьме участь у формуванні нової правлячої коаліції

Про це повідомив лідер Ліберальної партії Міхай Гімпу, передає власний кореспондент Укрінформу в Молдові.

«Ми візьмемо участь у створенні правлячої коаліції з числа депутатів, які беззастережно підтримують європейську інтеграцію. Ми очікуємо, кого саме запропонує на посаду прем'єра Демократична партія. Якщо депутати, які залишили фракцію комуністів, вирішили простягнути нам руку допомоги, чому б нам не прийняти цей жест?», - Гімпу зазначив за підсумками засідання Республіканської ради партії.

Таким чином, якщо ліберали (13 депутатів), демократи, які об'єдналися з колишніми комуністами в Соціал-демократичну платформу (35 осіб), і депутати від Європейської Народної партії (3 депутата) погодяться створити коаліцію, то у цих трьох партій вистачить голосів (51 з 101) для затвердження нового уряду.

Нагадаємо, урядова кризуа в Молдові спалахнула 29 жовтня минулого року після відставки уряду під керівництвом ліберал-демократа Валеріу Стрельця. Це призвело до розпаду правлячого Альянсу за європейську інтеграцію.

Кандидатом у прем'єри 21 грудня був призначений колишній глава уряду, бізнесмен Іон Стурза, однак парламент проігнорував цю пропозицію і засідання не відбулося через відсутність кворуму.

Згідно з Конституцією, для затвердження уряду необхідні голоси 51 (з 101) депутата парламенту. Якщо ж і в другому турі уряд не буде затверджено, президент зобов'язаний розпустити парламент і призначити дострокові парламентські вибори.

Крайній термін затвердження уряду – 29 січня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-