Меркель запевняє: Зона вільної торгівлі ЄС-США буде зразковою

Меркель запевняє: Зона вільної торгівлі ЄС-США буде зразковою

Укрінформ
Федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель вважає, що майбутня зона вільної торгівлі між ЄС і США(Transatlantic Trade and Investment Partnership - TTIP) стане зразком подібного роду економічного співробітництва на планеті.

Про це канцлер ФРН заявила у суботу у своєму традиційному відеопідкасті.

"TTIP може бути навіть прикладом для інших угод про вільну торгівлю, в яких соціальні й екологічні стандарти також гратимуть важливішу роль", - сказала Меркель.

Як повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Німеччині, канцлер постаралася переконати супротивників угоди, які побоюються напливу низькоякісної продукції з Америки в Європу, в тому, що "насправді в результаті вільної торгівлі зі Сполученими Штатами жодні стандарти, які існують сьогодні в Європейському Союзі, не будуть понижені".

"Якщо йдеться про робочі місця для Європи, то ми дійсно маємо незадоволений попит. Тому я вважаю, що ця угода про вільну торгівлю - це добре", - підкреслила Меркель, додавши, що у цілому "переваги (угоди) значно переважують мінуси".

Вона також запевнила, що переговорний процес зараз йде "набагато прозоріше, ніж раніше", що уряди не намагаються приховати інформацію від населення.

Трансатлантичне торговельне й інвестиційне партнерство - угода про вільну торгівлю й інвестиційне партнерство між ЄС і США, яка створила б спільний ринок розміром у 820 млн осіб. Ідея створення такого простору виношувалася кілька років. У 2013 році Європарламент підтримав проект трансатлантичної зони вільної торгівлі й почалися предметні переговори у закритому режимі, що відразу викликало настороженість у підприємців. Влітку 2015 року ЄС й уряд ФРН заявили, що прискорять роботу за всіма темами. Меркель налаштована на те, щоб формалізувати зону до кінця терміну президентства Барака Обами.

TTIP розглядається як угода, яка охоплюватиме всі сфери, пов'язані з постачаннями товарів або послуг між його учасниками. Очікується, що зона "від Гаваїв до Литви" дасть можливість економікам ЄС і США підвищити доходність на $100 млрд на рік. Втім, в угоди є чимало супротивників, які кажуть, що у виграші опиниться в основному Америка, а Європа потрапить у менш вигідне положення аж до падіння національних ВВП. Ці аргументи гальмують процес узгодження документу.

Восени у Берліні пройшла масова акція протесту проти цього проекту, в якій взяли участь майже 100 тисяч осіб з усієї країни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-