РФ використовує у Сирії касетні бомби - розслідування

РФ використовує у Сирії касетні бомби - розслідування

Укрінформ
Група російських активістів Conflict Intelligence Team оприлюднила у четвер власне розслідування фактів використання касетних боєприпасів російською військовою авіацією у ході сирійської операції.

Про це повідомляється на сайті російських активістів.

«На основі нашого дослідження можна з високою вірогідністю стверджувати, що російські бомбардування Сирії наносять пошкодження цивільним об'єктам і призводять до загибелі мирних жителів», - підкреслили у Conflict Intelligence Team.

Група блогерів заявляє, що фотографії й відеозаписи вказують на те, що касетні бомби РБК-500 СПБЕ-Д, РБК-500 ШОАБ- 0,5 і РБК-500 АО-2,5РТМ можуть бути на російських літаках, розгорнутих у Сирії.

За словами активістів, спростування цих фактів представниками Міністерства оборони РФ не відповідають дійсності, тоді як звинувачення, приведені у доповідях міжнародних правозахисних організацій, навпаки, підтверджуються незалежними дослідженнями.

За результатами їхнього розслідування, один з цих типів касетних боєприпасів(РБК—500 ШОАБ—0,5) був присутнім у травні 2015 року на аеродромі Шагол — місці постійного базування бомбардувальників Су—24, що беруть участь в операції повітряно-космічних сил РФ у Сирії.

Також активісти акцентують на тому, що з моменту початку російської операції у Сирії(30 вересня 2015 року) різко зросла кількість свідчень застосування касетних боєприпасів по цивільних об'єктах у районах, контрольованих сирійською опозицією, причому деякі з них (СПБЕ-Д і АО-2,5РТМ) раніше не застосовувалися у сирійському конфлікті.

Активісти Conflict Intelligence Team нагадують, що як правонаступник СРСР Росія є учасником Четвертої Женевської Конвенції, яка забороняє невиборчі напади.

Нагадаємо, минулого місяця міжнародна правозахисна група Human Rights Watch на підставі отриманої з місць бомбардувань інформації зробила висновок, що Росія або використала касетні бомби у Сирії, або поставила їх сирійській армії, або й те й інше. Російське Міноборони заперечує звинувачення HRW.

Росія не підписала конвенцію ООН 2008 року, яка забороняє використання касетних бомб через їхні невиборчі дії й загрози "суббоєприпасів", що не розірвалися, для мирного населення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-