Євросуд виніс рішення у «Болотній справі»

Євросуд виніс рішення у «Болотній справі»

Укрінформ
Європейський суд з прав людини ухвалив рішення у справі про демонстрацію на Болотній площі.

Як повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Франції, судді ЄСПЛ визнали порушення представниками російської влади положень Європейської конвенції з прав людини. Відповідне рішення оприлюднене сьогодні на офіційному сайті установи двома мовами.

Зокрема, російська влада порушила статтю 5 параграф 1 (про право на свободу та особисту недоторканність), статтю 6 параграфи 1 і 3 (про право на справедливий судовий розгляд) та статтю 11 (про свободу зібрань).

Суд постановив, що правоохоронні органи Російської Федерації не вжили навіть мінімальних і необхідних заходів для забезпечення мирного характеру заходу. Зокрема, у ЄСПЛ згадали затримання Євгена Фрумкіна (активіст, який зрештою і подав скаргу до суду), утримання його під вартою і подальший адміністративний арешт, що назвали «непропорційними цілям правоохоронних органів».

«Застосування подібних заходів може розглядатися як стримуючий фактор, спрямований на те, щоб і заявник, й інші особи згодом утримувалися від участі в акціях протесту і від активної підтримки опозиційної діяльності в цілому», - наголошується у рішенні.

Страсбурзький суд зобов'язав РФ виплатити Євгену Фрумкіну компенсацію моральної шкоди в розмірі 25 тисяч євро, а також компенсувати йому 7 тисяч євро судових витрат.

Нагадаємо, що активіст звернувся зі скаргою до ЄСПЛ наприкінці 2012 року після того, як був затриманий під час демонстрацій на Болотній площі 6 травня на знак протесту проти фальсифікацій на виборах до Держдуми РФ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-