SPIEGEL: Український журналіст у російській в'язниці

SPIEGEL: Український журналіст у російській в'язниці

Укрінформ
Сайт одного з найвідоміших щотижневих журналів Німеччини SPIEGEL ONLINE опублікував статтю про кореспондента Укрінформу Романа Сущенка.

Українського журналіста Романа Сущенка утримують в сумнозвісній московській в'язниці. Звинувачення проти нього незрозумілі, йдеться про шпигунство. Для Кремля він представляє цінність.

Майже чотири тижні минуло з того часу, як Роман Сущенко втратив контроль над своїм життям. Український журналіст був затриманий ввечері 30 вересня у Москві Слідчим управлінням російської служби безпеки ФСБ. На відео, оприлюдненому цією службою, демонструється, як люди в масках ведуть 47-річного чоловіка у наручниках. Коли саме були зняті ці кадри, незрозуміло.

Журналіста Українського національного інформаційного агентства «Укрінформ» звинувачують в шпигунстві за статтею 276 КК РФ, покарання за якою передбачає до 20 років позбавлення волі.

Сущенко знаходиться в сумнозвісному слідчому ізоляторі «Лефортово» в східній частині Москви. Тут утримують тих, кого влада звинувачує в скоєнні злочинів проти російської держави. Українець заперечує звинувачення. Московський суд у четвер відхилив апеляцію на його ув'язнення під варту терміном на 2 місяці.

Відео: ТСН

Арешт журналіста викликає запитання, не в останню чергу, тому що російська влада робить суперечливі заяви. Міністерство закордонних справ у Москві стверджує, що Сущенко не мав діючої журналістської акредитації, однак така і не потрібна для неробочої поїздки. Сущенко, за інформацією його сім'ї, поїхав у Москву до свого двоюрідного брата та друзів, тобто, в особистих цілях. Він протягом шести років працював власним кореспондентом Українського національного інформаційного агентства «Укрінформ» у Франції.

ФСБ заявило, що Сущенко, який був заарештований лише через кілька годин після прибуття, цілеспрямовано збирав інформацію про нещодавно створену російську національну гвардію. А це відноситься до державної таємниці. Журналіст нібито є полковником Головного управління розвідки Міністерства оборони України, що спростовує не тільки він сам, але й влада в Києві. Таким чином, слово проти слова.

Те, що Сущенку два дні після арешту не давали зв'язатися ні з дружиною, ні з адвокатом, критикують не тільки правозахисники. «Таке поводження є грубим порушенням міжнародного права», - говорить керуючий директор «Репортерів без кордонів» Крістіан Міхр. Він назвав звинувачення в шпигунстві «абсурдними», закликаючи до звільнення Сущенка.

Підписка про нерозголошення

Ситуація викликає глибоке занепокоєння серед українських журналістів і розглядається як залякування. На Сущенка чинився психологічний тиск, відзначають в національному інформаційному агентстві. Генеральний директор Укрінформу Олександр Харченко вважає, що арешт журналіста його агентства стоїть в одному ряду зі справами інших українців, проти яких в Росії організовані процеси. У цьому контексті він нагадує про українського військовослужбовця, а зараз народного депутата Надію Савченко, яка майже два роки провела у російській в'язниці, а потім була обміняна, а також українського режисера Олега Сенцова, який був засуджений до 20 років ув'язнення. За даними українських правозахисників, у російських в'язницях перебуває понад 20 українських громадян. Харченко називає їх «українськими заручниками», яких Росія використовує в конфлікті з Україною проти його країни. Крім того, навряд чи можна розраховувати на те, що матеріали по справі Сущенка будуть доступні для висвітлення в медіа.

Адвокат Сущенка Марк Фейгін, який завжди представляв права опозиціонерів, у тому числі надавав адвокатські послуги Pussy Riot, говорить про «закритий суд». Оскільки справа Сущенка проходить як таке, що містить державну таємницю, адвокат був змушений підписати документ про нерозголошення, щоб взагалі мати можливість брати участь в процесі. Тому він не може коментувати деталі звинувачень у шпигунстві.

Адвокат: вирок вже визначено

Таким чином, багато чого залишається невідомим і не може бути перевірено: роль російського друга Сущенка, який, як вважають, співпрацював з ФСБ; інформація, яку нібито збирав журналіст. У близьких до Кремля ЗМІ Сущенка вже назвали українським шпигуном, при тому, що суд над ним ще не розпочався. Міністерство закордонних справ у Берліні стежить за справою та вимагає «прозорої та належної правової процедури», за якою звинувачення будуть невідкладно та чітко пояснені.

Однак адвокат Сущенка Фейгін вважає, що результат процесу і так вже відомий: «Романа Сущенка засудять до тюремного ув'язнення, а потім обміняють». Він посилається на Савченко. В Україні в місцях позбавлення волі знаходяться майже 150 російських військовослужбовців і агентів спецслужб, тому журналіст є важливим активом для обміну.

Резюме: український журналіст Роман Сущенко залишається у Москві в попередньому ув'язненні. Так вирішив суд. Російські спецслужби звинувачують його в шпигунстві. Процес критикують не тільки в Україні. Адвокат Марк Фейгін вважає можливим його обмін на російських ув'язнених в Україні.

Крістіана Хебель, кореспондент SPIEGEL ONLINE у Москві

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-