Візит спецпредставниці США з питань відновлення до України: короткі підсумки

Візит спецпредставниці США з питань відновлення до України: короткі підсумки

Укрінформ
З якою метою Пенні Пріцкер приїжджала до Києва, з ким зустрічалася та які питання обговорювала – Укрінформ підбиває підсумки першого візиту

16 жовтня спецпредставниця США з питань економічного відновлення України Пенні Пріцкер відвідала Київ. За один день перебування у столиці вона встигла провести цілий ряд зустрічей, зокрема з представниками української влади, Американською торговельною палатою, Національним антикорупційним бюро, Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою та президією Конгресу місцевих і регіональних рад. Такий насичений графік свідчить про широкий спектр тем, які представниця Сполучених Штатів хотіла б обговорити з українською стороною. За результатами короткого візиту пані Пріцкер, бачимо, що їй вдалося це зробити. Які ж питання порушила «ревізор» з відбудови під час своїх зустрічей і чого очікувати Україні за підсумками цієї поїздки – з’ясовуємо у матеріалі.

Фото: ОП
Фото: ОП

Розмови на високих зустрічах: перші знайомства та враження

Коротко про те, що обговорювали під час офіційних зустрічей. У ході зустрічі  з президентом України Володимиром Зеленським торкнулися дуже актуальної нині теми захисту енергетичної інфраструктури та головних потреб нашої держави у сфері відбудови. Крім цього, йшла мова також і про макрофінансову підтримку України, захист інвестицій від ризиків війни та використання заморожених російських активів як справедливу відповідь на збройну агресію з боку рф. На своїй офіційній сторінці у Фейсбуці Зеленський висловив позитивне враження від зустрічі із Пенні Пріцкер і наголосив: «Ми зацікавлені і в залученні приватних американських інвестицій до довгострокових проєктів в аграрному секторі, машинобудуванні та хімічному виробництві, і в участі американських компаній  у перебудові української енергетичної системи».

Як повідомляв Укрінформ, того ж дня у традиційному відеозверненні президент України заявив, що візит спецпредставниці США на 600-й день повномасштабної війни став важливим сигналом, адже підкріплює переконання у довготривалій повоєнній підтримці України з боку партнерів.

Фото: Денис Шмигаль
Фото: Денис Шмигаль

У своєму телеграм-каналі прем’єр-міністр України також коротко окреслив теми, що стали предметом для обговорень із представницею Сполучених Штатів. Так, у ході розмови зосередили увагу на питаннях зростання ВВП: переробці в агросекторі, енергетиці, військово-промисловому комплексі, будівельній галузі, IT та машинобудуванні. Крім цього, акцентували на розмінуванні українських територій та спільних програмах підтримки бізнесу. Обговорили джерела фінансування процесу відновлення, наголосивши, що країна-агресор має заплатити за завдані збитки. Відтак торкнулися питання використання заморожених російських активів. Не оминули й тему українського експорту як ключової складової зростання економіки та забезпечення сприятливих умов для розвитку іноземного бізнесу в нашій державі.

«Створюємо сприятливі умови для іноземного бізнесу: впроваджуємо реформи, інвестиційний супровід, індустріальні парки, проєкти державно-приватного партнерства та концесії. Маємо успішні кейси в енергетичній співпраці між «Енергоатомом» та Westinghouse. Запросив американські компанії розвивати свій бізнес в Україні», – підсумував Денис Шмигаль.

Фото: Mustafa Nayyem
Фото: Mustafa Nayyem

На зустрічі із очільником Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури Мустафою Найємом Пенні Пріцкер цікавили найближчі плани роботи агентства. На своїй сторінці у Фейсбуці Найєм коротко зазначив, що у розмові йшлося про майбутнє будівництво захисних споруд для енергетичної мережі, необхідне фінансування утримання та розвитку критичної інфраструктури, включно з госпітальними дорогами, пунктами пропуску та штучними спорудами на оборонних маршрутах. «Пані Пріцкер вражає своєю цілеспрямованістю, рішучістю та енергією. І що важливо, все це без інтриг, натяків і політичних ігор. Вона вміє слухати, виділяє найважливіше і найчастіше ставить запитання: «Що для цього треба зробити?», «Яка є наша мета?» або «Хто/що може завадити?», - відмітив після зустрічі Найєм.

Фото: ОП
Фото: ОП

Він переконаний, що за підтримки США є шанс зсунути з мертвої точки багато ключових реформ та реалізувати важливі проєкти відновлення.

Звісно, спецпредставниця з відновлення не змогла оминути також кабінетів глав антикорупційних органів в Україні. США активно підтримують антикорупційні реформи в Україні, тож не дивно, що у межах свого візиту до Києва Пенні Пріцкер запланувала зустріч з Директором НАБУ Семеном Кривоносом та керівником САП Олександром Клименком. Цілком очевидно, що від того, наскільки ефективною буде робота антикорупційних органів України напряму залежить, в якому обсязі та з якою швидкістю надходитимуть американські інвестиції для відбудови.

Фото: nabu.gov.ua
Фото: nabu.gov.ua

Згідно з інформацією на сайті Національного антикорупційного бюро, Семен Кривонос та Олександр Клименко розповіли, які законодавчі ініціативи необхідні для ефективної роботи антикорупційних інституцій. Необхідності для посилення присутності НАБУ у регіонах, створення експертної установи при Бюро та реалізації права НАБУ на незалежне прослуховування. Також наголосили на важливості скасування так званих «правок Лозового», які критично обмежують строки досудових розслідувань. У підсумку зустрічі представники антикорупційних органів наголосили, що інституційну спроможність НАБУ і САП необхідно посилювати.

Фото: ОП
Фото: ОП

Пенні Пріцкер взяла також участь в обговоренні відбудови Київської області, що стало головною темою засідання Конгресу під головуванням Андрія Єрмака. У ході дискусії торкнулися нагальних питань щодо розробки проєктно-кошторисної документації відновлення житла, реалізації програми відновлення зруйнованих приватних будинків, виплати компенсацій постраждалим власникам, а також розмінування територій. Згідно з інформацією на офіційному сайті Офісу Президента, там відзначають важливу роль країн-партнерів, які надають нашій державі значну допомогу в різних сферах. Відтак пані Пріцкер запевнила, що США продовжуватимуть підтримку українських регіонів. На додачу, спецпредставниця наголосила, що саме децентралізація дає можливість дослухатися до думок жителів місцевих громад, які потребують відбудови.

Що означає візит “ревізорки”

Значення цієї поїздки широко коментували у вітчизняних ЗМІ. Очевидно, що візит варто розцінювати як нагадування про те, що США переймаються, наскільки ефективністю Україна використовує надану їй допомогу. Американська влада хоче впевнитися, що гроші її платників податків спрямовані на реальні проєкти і приносять очікувані результати. В цілому, політолог Тарас Загородній зазначив, що приїзд Пенні Пріцкер до Києва – позитивне явище. Адже це підтверджує, що США не планують припиняти фінансову підтримку нашої держави і готові допомагати Україні у контролі ефективності витрат на відновлення.

Під час пресконференції на заводі «Кока-Кола» у Київській області пані Пріцкер заявила, що має намір часто відвідувати Україну для налагодження відносин між американськими інвесторами й українським урядом та бізнесом. Як передає Радіо Свобода, спецпредставниця США оголосила, що мала «дуже продуктивні зустрічі», подякувала президенту Зеленському за співпрацю з посольством, що зробило можливою цю поїздку, й окремо прокоментувала знайомство із представниками антикорупційних органів України: «Українці хочуть мати прозору та процвітаючу економіку, інтегровану в Європу, і для цього їм потрібно зробити багато речей. Євросоюз визначив те, що необхідно для вашого просування, і частина нашої роботи – а ми з послом (США – ред.) тісно співпрацюємо – полягає в тому, щоб справді допомогти Україні продовжувати реформи та політики, які можуть дозволити нам залучати все більше і більше інвестицій в Україну». Наостанок Пенні Пріцкер заявила, що обов’язково повернеться в Україну й анонсувала низку поїздок, запланованих на наступний рік.

Фото: Олександр Кубраков
Фото: Олександр Кубраков

За підсумками першого візиту Пенні Пріцкер до Києва у ролі представниці Сполучених Штатів з відновлення, Міністр інфраструктури України Олександр Кубраков оголосив про плани США надати Україні $700 млн для модернізації українських пунктів пропуску, портів та залізниці. Про це він написав на своїй сторінці у Фейсбуці, підкресливши, що ці зміни допоможуть Україні покращити логістику та збільшити експортну спроможність економіки.

Настя Кириченко, Київ

Перше фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-