У Львові запрацював проєкт відбудови Маріуполя «Mariupol Reborn»

У Львові запрацював проєкт відбудови Маріуполя «Mariupol Reborn»

Фото
Укрінформ
У Львові відбулося відкриття платформи стратегічного та архітектурного моделювання «Mariupol Reborn» з концепції відновлення майбутнього міста, який представили чотири команди урбаністів.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Маріуполь став серцем України. Якщо ми відновимо його, то відновиться й Україна. Але це велика відповідальність. Тому, ця платформа «Mariupol Reborn» - можливість разом сформувати майбутнє бачення відбудови міста”, - сказав міський голова Маріуполя Вадим Бойченко.

За словами Бойченка, «Mariupol Reborn» - це стала платформа, яка відповідатиме за розробку плану дій відновлення інфраструктури, створення архітектурного плану відбудови міста та створення міжнародної інвестиційної платформи.

Проєкт реалізується маріупольською міською радою за дорученням Павла Кириленка, голови Донецької ОВА, а також за підтримки ЄБРР, Світового банку, Проєкту USAID «Економічна підтримка України» та компанії SCM.

Читайте також: Росіяни продовжують зносити багатоповерхівки в Маріуполі

Бойченко заявив, що за 15 місяців, з моменту повномасштабного вторгнення Росії, міська влада Маріуполя побудувала сталу систему “Я Маріуполь” - 21 центр по Україні, де маріупольці знайшли підтримку та прихисток. Але, за його словами, багато зусиль спрямовані і на те, щоб вже зараз напрацювати дорожню карту повернення додому та відбудови рідного міста біля моря. Наразі відомо, що понад 90% будівель у місті постраждали, ще 50% - повністю зруйновані. Лише за попередніми оцінками, вартість відновлення 14,5 мільярди доларів.

Відкриття платформи у Львові, це лише перший крок. У подальших планах міської влади Маріуполя - залучення міжнародної експертизи. Для цього схожий простір з'явиться і у Варшаві, Польща.

“Саме там ми хочемо здобути ту важливу експертизу, яка дасть нам знання. Польща має досвід відновлення міст після війни. Це стала система, мета якої - майбутнє Маріуполя”, - додав мер.

Міський голова Львова Андрій Садовий наголосив, що кожен в Україні мріє про перемогу. Але не варто забувати і про важливий етап - відбудови міст.

Читайте також: У Чернівцях відкрилася фотовиставка знищених росіянами пам'яток Маріуполя

“Перемога має дві частини - деокупувати території і відбудувати країну. Цей час для перебудови буде дуже конденсованим. Вже сьогодні треба думати і розуміти, як будуть виглядати наші міста та громади”, - сказав він.

Під час презентації проєкту, чотири команди урбаністів представили свої концепції майбутнього відновлення та перебудови Маріуполя.

Як повідомляв Укрінформ, за час блокади загарбники зруйнували 50% всього житлового фонду Маріуполя. Понад 300 будинків знесли повністю вже після окупації. При цьому чимало маріупольців борються за те, щоб їх домівки залишили цілими , адже вони продовжують там жити.

Агресія Росії спричинила в Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Місто майже на 90% зруйноване внаслідок ворожих обстрілів, тут так і немає нормального постачання електрики, води, газу.

Окрім того, загарбники зносять пошкоджені ними будинки, щоб приховати сліди своїх злочинів.

Ворог перетворює Маріуполь та навколишні селища на військово-логістичний хаб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-