Данілов не виключає можливості індивідуальних двосторонніх угод з країнами НАТО

Данілов не виключає можливості індивідуальних двосторонніх угод з країнами НАТО

Укрінформ
Секретар РНБО Олексій Данілов не виключає, що в України можуть бути індивідуальні двосторонні угоди з країнами, які є членами НАТО, щодо їхньої присутності на території нашої країни як представників Альянсу або в іншому вигляді.

Як передає Укрінформ, про це він заявив в інтерв’ю Українському Радіо.

"Що стосується заяви пана Расмуссена, ми б дуже хотіли, щоб гарантії безпеки (для України - ред.) не були гарантіями безпеки Будапештського зразка 1994 року, а були гарантіями дієвими та обов'язковими до виконання. Коли Путін починав активну фазу війни в лютому 2014 року, а потім ще раз у лютому 2022 року, то мав на меті, щоб НАТО в жодному разі не розширялося і не наближалося до російських кордонів. В результаті ми бачимо, що сьогоднішні Фінляндія і Швеція майже стали членами Альянсу. І одна, і друга знаходяться неподалік від Росії, а одна точно на її кордоні. І те, що ми будемо членами Альянсу — це тільки питання часу. Це наша норма Конституції, яку звідти ніхто прибирати не буде. Ми там будемо обов'язково, тому що ми варті того, щоб бути в єдиній сім'ї, яка підтримує демократію та відповідає стандартам країн НАТО", — заявив Данілов.

Читайте також: Секретар РНБО порівняв Путіна з бен Ладеном: Нищить усе, що бачить на своєму шляху

Крім того, він прокоментував заяви міністра закордонних справ Дмитра Кулеби про те, що війська НАТО не заходитимуть на територію України принаймні до завершення цієї війни, та колишнього генсека НАТО Расмуссена про те, що деякі країни все ж таки можуть вжити заходів індивідуально.

"Дочекаймось більш конкретних дій. Я не виключаю такого варіанту, що у нас будуть двосторонні угоди з тими чи іншими країнами, які є членами НАТО, але треба розуміти, якими ці угоди мають бути. Всі угоди — відповідно до міжнародного права... Тому почекаймо, як це буде відбуватися, чи будуть країни, які будуть на це погоджуватися. Але ще раз наголошую — тільки з якісними, оформленими відповідними нормативними документами", — сказав секретар РНБО.

Як повідомлялося, колишній генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Андерс Фог Расмуссен вважає, що в межах дискусії про майбутні гарантії безпеки для України окремі члени НАТО можуть погодитись на введення на українську територію своїх військ. На думку Расмуссена, якщо НАТО не зможе ухвалити рішення про кроки щодо членства України або її гарантії безпеки на саміті у Вільнюсі, "існує чітка можливість того, що деякі країни можуть вжити заходів індивідуально".

Читайте також: Данілов після засідання РНБО: Жоден росіянин не зупинить звільнення України, час якого настав

11-12 липня у Вільнюсі відбудеться черговий саміт НАТО, який розгляне продовження допомоги Україні в боротьбі проти російської агресії. Президент Володимир Зеленський висловив намір особисто взяти участь у цій зустрічі. При цьому на всіх рівнях українська сторона наголосила, що запевнень про те, що «Україна стане членом Альянсу», які буди зроблені під час Бухарестського саміту НАТО у 2008 році, вже недостатньо. Натомість Україна ставить перед союзниками по НАТО питання щодо надання гарантій безпеки та чіткої перспективи руху до повноправного членства в Альянсі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-