В Олешках затоплений будинок художниці Поліни Райко – представник фонду

В Олешках затоплений будинок художниці Поліни Райко – представник фонду

Укрінформ
На окупованій території Херсонщини в Олешках затопило будинок художниці українського наїву Поліни Райко.

Про це повідомив кореспонденту Укрінформу проєктний менеджер Благодійного фонду ім. Поліни Райко, куратор Херсонського музею сучасного мистецтва та культурний активіст Семен Храмцов.

«Люди, які перебувають в Олешках, кажуть, що вулиця Нижня, де розташований будинок Поліни Райко, затоплена. Нині ті, хто лишався в окупації і жив на цій вулиці, звідти вибралися на іншу територію міста, де сухо. Туди дістатися можна лише човном, і то там дуже сильна течія», - зазначив Храмцов.

Читайте також: Унаслідок підриву Каховської ГЕС постраждали численні об'єкти культурної спадщини – Ткаченко

За його словами, у людей по сусідству, будинки яких стоять вище, вода дійшла до другого поверху, відповідно, зрозуміла і доля одноповерхової хати художниці. Швидше за все, він заповнений до даху, додав Храмцов.

Своєю чергою голова громадської організації «Центр культурного розвитку «Тотем» Олена Афанасьєва нагадала, що будинок Поліни Райко входить до Переліку пам’яток археології, історії та монументального мистецтва місцевого значення Херсонської області. За її словами, “наразі ми можемо казати про злочин проти культурної спадщини, про пам’ятку, пошкоджену російськими агресорами”.

Як повідомляв Укрінформ, у ніч проти 6 червня російська армія підірвала дамбу Каховської ГЕС.

Читайте також: Західні військові не сумніваються, що Каховська ГЕС була підірвана Росією - польський генерал

Поліну Райко називали художницею українського наїву.

Про те, що у місті Олешки на Херсонщині живе бабуся, яка розмалювала стелі, стіни, двері, паркан, - і що малюнки ті дивовижні, пішов розголос у кінці 90-х минулого століття. Поліна Райко, яка почала малювати, коли їй виповнилося сімдесят років, привернула увагу художників, мистецтвознавців. До її будинку на тиху провінційну вулицю Нижню, 74 потяглися екскурсії, про неї писали журналісти.

Фото: Суспільне.Херсон

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-