Конгрес США знову тисне на Байдена щодо передачі Україні ATACMS – Politico

Конгрес США знову тисне на Байдена щодо передачі Україні ATACMS – Politico

Укрінформ
Американські законодавці обох партій знову переконують адміністрацію президента США Джо Байдена надіслати Україні далекобійні ракети, оскільки, здається, довгоочікуваний контрнаступ уже розпочався.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Politico.

Армійська тактична ракетна система ATACMS з дальністю в понад 466 кілометрів, що майже вчетверо перевищує існуючі ракети України, була предметом інтенсивних дебатів протягом місяців.

Радник з питань національної безпеки США Джейк Салліван майже рік тому висловлював побоювання, що відправка ATACMS може спричинити переростання російсько-української війни у Третю світову, оскільки України може використати цю зброю для атак вглиб території Росії.

Проте останніми тижнями опозиція адміністрації Байдена щодо поставок боєприпасів набуло ознак ослаблення.

Читайте також: Вашингтон розглядає надання Україні ракет ATACMS - Байден

Сам Джо Байден нещодавно дав зрозуміти, що, можливо, готовий відправити ATACMS. Відповідаючи на запитання, чи може Вашингтон погодитися надати ракети, президент сказав, що цей варіант «ще у грі». Однак пізніше речник Білого дому заявив, що політика адміністрації щодо цього питання не змінилася.

Тепер група членів Палати представників на чолі з конгресменом Джейсоном Кроу посилює тиск. У листі до Байдена у четвер 10 законодавців-республіканців і демократів закликали американського президента швидко дати дозвіл на постачання ATACMS Україні.

«Війна в Україні стала конфліктом на виснаження. Ми можемо і повинні допомогти вийти з глухого кута. Швидко забезпечивши українські сили цими додатковими можливостями, ми можемо значно підвищити їхні шанси на перемогу, відновити мир в Європі та забезпечити більш стабільний та процвітаючий світ», – зазначили законодавці США.

Прихильники відправки ATACMS кажуть, що оскільки вони запускаються з високо мобільних артилерійських ракетних систем, які вже відправлені в Україну, вони не потребують тривалої підготовки та матеріально-технічного ланцюга, і можуть бути негайно використані.

Також у листі є заклик до президента схвалити іншу передову зброю для передачі Україні, зокрема, винищувачі F-16 американського виробництва та додаткові засоби ППО, такі як ще одна система Patriot. У листі також закликають Байдена прискорити передачу американських танків M1 Abrams, які, за очікуваннями, прибудуть в Україну до кінця року.

Читайте також: Конгресмени поновили тиск на Білий дім щодо поставок ATACMS в Україну

Американські офіційні особи стали менш стурбовані тим, що відправка більш досконалої зброї може спричинити ескалацію конфлікту, оскільки Україна неодноразово доводила, що не використовуватиме американське обладнання для ударів по російській території, сказав Кроу в інтерв’ю.

За словами конгресмена, небажання надсилати ATACMS зумовлене побоюваннями Пентагону, що США мають обмежену кількість ракет у резерві, проте відправка цих систем Україні вартує короткострокового ризику, оскільки у довгостроковій перспективі Пентагон планує перейти від ATACMS до досконаліших ракет.

Як повідомляв Укрінформ, президент США сподівається на подальшу двопартійну підтримку України в Конгресі та не виключає можливості виділення додаткового екстреного фінансування на оборонні потреби ЗСУ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-