Люди заблоковані в оселях, затопило кладовище: МВА заявляє про гуманітарну катастрофу в Олешках

Люди заблоковані в оселях, затопило кладовище: МВА заявляє про гуманітарну катастрофу в Олешках

Укрінформ
В окупованій і затопленій Олешківській громаді на Херсонщині гуманітарна катастрофа – потрібні вода, харчі, люди досі сидять на дахах, виникла проблема з тілами померлих, оскільки кладовище затоплене, а у морзі немає електропостачання.

Про це у розмові з кореспондентом Укрінформу розповіла керівниця Олешківської МВА Тетяна Гасаненко.

За її інформацією, в місцевій лікарні знайшли прихисток три сотні мешканців громади, з них три десятки – з переохолодженням. Місця у закладі вже не було, тому частина людей залишилася безпосередньо на подвір’ї лікарні, бо там сухо.

«У громаді гуманітарна катастрофа – потрібна вода, харчі, люди просто на інвалідних візках сидять навколо лікарні – розумієте, місця у лікарні вже просто немає. Персонал закладу на роботі, працює», - зазначила Гасаненко.

При цьому окупаційна влада не пустила людей у приміщення гімназії, школи №2 та Будинок культури, де було сухо.

Читайте також: Окуповані росіянами Олешки на лівому березі Херсонщини затоплені на 90% - мер

Вона зазначила, що в Олешках проблема і в живих, і в мертвих. «Живі ще сидять заблоковані, а в морзі немає електроенергії», - каже вона.

За словами Гасаненко, оскільки затоплене кладовище, то ховати людей доведеться, ймовірно, на ділянках будь-якої форми власності у центрі міста. Потім робитимуть перепоховання, пояснила вона. Що стосується кількості жертв від затоплення, то, як зазначила Гасаненко, наразі рано казати про статистику, оскільки є багато неофіційної інформації – повідомлень у соцмережах про тіла, які бачать у воді на вулицях в різних населених пунктах громади.

Гасаненко також зазначила, що окупаційна влада не проводить евакуацію населення, самі російські військові сидять «на поверхах» - вриваються в квартири, займають будинки і квартири, де підтоплення немає.

Читайте також: Росіяни не евакуюють людей з Олешок і не дозволяють вибиратися самостійно - мер

Також, за її словами, ввечері 7 червня надійшла інформація, що в Раденську (село в Олешківській міській громаді - ред.) горить ліс.

Своєю чергою, як повідомив Олешківський міський голова Євген Рищук, є інформація, що вода у громаді після першої ночі перестала прибувати, на ранок уже є тенденція, що вода відходить.

Він зазначив, що наразі інформація, яка є у нього щодо загиблих від затоплення, не змінилася – це три людини. Проте Рищук упевнений, що жертв більше. У групах у соцмережах родичі шукають тих, хто перебуває у громаді і не виходить на зв'язок – і наразі невідомо, чи немає комунікації через проблеми з електроенергією, чи з людиною щось сталося. Ще багато людей сидить на даху другу добу.

Читайте також: З Олешок вдалося вивезти жінку з дітьми, які рятувалися від води на даху будинку - Нацполіція

Він також підтвердив, що є проблема з моргом – немає електроенергії, затоплене кладовище. Крім того, морг маленький, він розрахований лише на три тіла.

Як повідомляв Укрінформ, російські війська 6 червня здійснили підрив Каховської ГЕС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-