Діяльність ОМС: удосконалення законодавства про місцеві державні адміністрації

Діяльність ОМС: удосконалення законодавства про місцеві державні адміністрації

Укрінформ
8 червня,14:00 - круглий стіл на тему: «Удосконалення законодавства про місцеві державні адміністрації для забезпечення законності у діяльності органів місцевого самоврядування (законопроєкт 4298)».

Організатори: Всеукраїнська Асоціація ОТГ за підтримки Програми USAID «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE).

Учасники: представники місцевого самоврядування України, народні депутати України, представники центральних органів виконавчої влади.

Модератори: Олександр Корінний - голова Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціація об’єднаних територіальних громад», голова Новоукраїнської міської ради; Галина Ніколаєва - експерт Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціація об’єднаних територіальних громад, юрист, адвокат.

Питання до обговорення:

  • Європейський досвід забезпечення законності у діяльності ОМС.
  • Поточний стан забезпечення законності у діяльності ОМС в Україні.
  • Виклики, ризики та запобіжники для їх уникнення на етапі законопроєкту.
  • Необхідність ухвалення закону.

Формат заходу – офлайн (Зала 2) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w

Підсумкові матеріали:

Ухвалення законопроєкту про реформування територіальної організації виконавчої влади підготує Україну до запровадження префектів – депутати

Ухвалення законопроєкту №4298 "Про внесення змін до Закону України "Про місцеві державні адміністрації" та деяких інших законодавчих актів України щодо реформування територіальної організації виконавчої влади в Україні" суттєво підготує державу до запровадження інституту префектів.

Про це йшлося під час круглого столу в Укрінформі "Діяльність ОМС: удосконалення законодавства про місцеві державні адміністрації" за участю народних депутатів України та експертів.

Голова Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, голова партії "Слуга народу" Олена Шуляк висловила думку, що доопрацювання та ухвалення законопроєкту №4298 – це дуже логічний крок для забезпечення нагляду за законністю рішень органів місцевого самоврядування.

Шуляк повідомила, що наразі цей проєкт закону активно опрацьовується в профільному підкомітеті.

«Підкомітет винесе рішення на розгляд комітету. На базі підкомітету і комітету триватиме такий діалоговий майданчик для того, щоб на друге читання цей законопроєкт був винесений максимально узгодженим з усіма позиціями», - підкреслила вона.

Шуляк наголосила на важливості підтримки ухвалення цього документу з боку всіх асоціацій місцевого самоврядування.

Своєю чергою член Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого саморядування, регіонального розвитку та містобудування Дмитро Микиша зауважив, що законопроєкт №4298, можливо, відсотків на 80 підготує нашу державу до введення інституту префектів.

"Наразі це будуть квазі-префекти, оскільки на рівні Конституції ми це затвердити не можемо під час воєнного стану. Але загалом, скажімо так, пройдемо досить великий шлях, щоб запровадити префектури", – зазначив він.

Народний депутат уточнив, що основних функцій префекта буде три: координація дій територіальних органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, контроль за законністю, дотриманням Конституції та законів України, діяльність під час воєнного стану та надзвичайних ситуацій.

"Навіть із цих трьох позицій можна зрозуміти, наскільки важливою є функція нового голови, очільника і загалом всієї місцевої державної адміністрації в новому форматі", – підкреслив Микиша.

Окрім того, він наголосив на необхідності передбачити в законопроєкті №4298 декілька нюансів.

Зокрема, голови місцевих державних адміністрацій мають бути держслужбовцями, а також необхідно створити кадрові резерви, що, за словами парламентарія, буде основою всіх майбутніх голів і посадовців місцевих держадміністрацій.

Микиша висловив сподівання, що відповідний проєкт закону обов’язково буде ухвалений Верховною Радою у другому читанні з урахуванням усіх пропозицій та зауважень.

Водночас голова Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціація об’єднаних територіальних громад», голова Новоукраїнської міської ради Олександр Корінний зазначив, що у фінальному тексті законопроєкту мають бути враховані три принципи.

«Це принцип законності, принцип функціональної автономії і принцип домірності, який передбачений статтею 8 Європейської Хартії місцевого самоврядування», - додав він.

Як повідомляв Укрінформ, за словами Прем‘єр-міністра Дениса Шмигаля Україна в 2023 році продовжить реформу децентралізації, зокрема, планується запровадити інститут префектів.

Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт №4298 "Про внесення змін до Закону України "Про місцеві державні адміністрації" та деяких інших законодавчих актів України щодо реформування територіальної організації виконавчої влади в Україні" 4 березня 2021 року.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-