Битва за Україну. День триста сорок перший

Битва за Україну. День триста сорок перший

Укрінформ
У МЗС кажуть, що Україна може отримати до ста танків за три місяці

Ми зібрали для вас інформацію про триста сорок перший день Великої війни: чим жили Україна та українці  30 січня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

-   Про Саміт Україна-ЄС, який відбудеться 3 лютого в Києві. Питання, які обговорюватимуться на ньому, включають воєнну ситуацію, мирний план Президента Володимира Зеленського та підтримку України з боку партнерів, - заявив посол Європейського Союзу в Україні Матті Маасікас.

Саміт Україна-ЄС у Києві має підкреслити швидку перспективу членства України в Євросоюзі, - наголосив заступник глави МЗС Польщі Павел Яблонський. "Український народ дуже добре показує, що хоче розвиватися і належати до ЄС та НАТО", - додав він. 

За словами глави МЗС Дмитра Кулеби, Україна розраховує на відчутні практичні результати цього саміту та на позитивну оцінку виконання рекомендацій Єврокомісії, яка зробить можливим початок передвступних переговорів уже у 2023 році.Зі свого боку, Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Україна має план приєднатися до Європейського Союзу протягом наступних двох років: «У нас є дуже амбітний план приєднатися до Європейського Союзу протягом наступних двох років. Тож ми очікуємо, що цього року, у 2023 році, ми вже можемо мати цю передвступну стадію переговорів».

-   Закупівлі для армії: Шмигаль доручив розробити оновлену систему контролю. Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль провів нараду з Міноборони, Мінекономіки, Держаудитслужбою, СБУ та ДБР щодо закупівель Міністерства оборони та доручив розробити оновлену систему для збалансування дотримання секретності та публічного контролю за закупівлями для армії.  «Обов'язковим елементом такої системи має стати публікація цін на продукти й товари», - написав Шмигаль.

-   Учора ввечері на 94-му році життя помер український поет-шістдесятник, перекладач, критик, публіцист Дмитро Павличко.

"Московська ненажерлива держава

Ковтнула сто народів і земель;

У нутрощах зробилася тіснява

(А там ще й тьма така, хоч в око стрель!),

І тріснула, немов живіт удава, —

Даруйте за негарну паралель, —

Отож усі сьогоднішні страждання

Росії-матушки — з переїдання..."

Як соцмережі прощаються з Дмитром Павличком, дивіться тут.

ЦИТАТА ДНЯ

Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ України: «росія завоювала 71 медаль на Олімпіаді в Токіо. 45 з них виграли спортсмени, які також є членами центрального спортивного клубу російської армії. Армії, яка безчинствує, вбиває, ґвалтує, грабує. Ось кого необізнаний Міжнародний олімпійський комітет хоче поставити під білим прапором і дозволити змагатися».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

-   Авіація Сил оборони України протягом доби завдала 4 удари по районах зосередження ворога, а підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 3 пункти управління, 4 райони зосередження та 2 склади боєприпасів окупантів – Генштаб.

-   Україна реально може отримати до ста танків від партнерів упродовж трьох місяців, - сказав заступник міністра закордонних справ України Андрій Мельник в ефірі національного телемарафону «Єдині новини».

-   Десантники 79-ї окремої десантно-штурмової бригади відбили штурм російської армії кількох позицій поблизу Мар'їнки Донецької області, завдавши ворогу суттєвих втрат.

-   Голова Державної прикордонної служби України Сергій Дейнеко побував на кордоні з росією у Харківській області, щоб на місці перевірити, як облаштували підрозділи на кордоні з рф - пресслужба ДПСУ.

***

-   російська армія за минулу добу, 29 січня, вбила одного жителя Донецької області і ще одній людині завдала поранень.

-   російські війська минулої доби атакували шість територіальних громад Сумської області, завдавши по них загалом 72 удари.

-   Усього загарбники за добу атакували дев’ять регіонів України - зведення ОВА.

-   Внаслідок  удару російських окупантів по центру Харкова пізно ввечері у неділю троє отримали поранення, загинула літня жінка. На місці виявлені уламки металу, попередньо - 5В55 ракетного комплексу С300.

-   Вранці ж російські війська обстріляли місто Вовчанськ на Харківщині, загинула людина, ще одна зазнала поранення – Харківська ОВА.

-   У Херсоні кількість постраждалих від російського обстрілу в неділю, 29 січня, зросла, наразі відомо, що  троє людей загинуло та восьмеро дістали поранень – ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

-   Володимир Зеленський  провів нараду щодо ситуації на Миколаївщині, де він перебуває з робочою поїздкою. Разом із прем’єркою Данії Метте Фредеріксен Президент відвідав  поранених українських захисників в одному зі шпиталів Миколаєва.  Вони також оглянули зруйновану росіянами інфраструктуру міста та побували у Миколаївському морпорті.

***

-   Усі відомства, відповідно до ухваленої урядом постанови, зобов'язані відтепер подати Державній прикордонній службі списки посадових осіб, яким дозволено виїжджати за кордон - міністр Кабінету Міністрів Олег Немчінов.

***

-   В енергосистемі зберігається значний дефіцит, проте аварійних відключень немає – Укренерго.

-   На Рівненщині 66 підприємств можуть бути залучені до виконання оборонних замовлень, - начальник Рівненської ОВА Віталій Коваль.

-   За минулий тиждень через дії рф із портів Одеси експортували на третину менше збіжжя – Одеська ОВА.

-   Банки за тиждень видали доступних кредитів на понад ₴1,2 мільярда.

-   Депутати пропонують податкові пільги власникам електрогенераторів - відповідний законопроєкт  №8391 був зареєстрований на сайті парламенту 27 січня.

-   Українці починаючи з 30 січня можуть обміняти у відділеннях Укрпошти 5 ламп розжарювання на стільки ж енергоощадних LED-ламп, - оголосила перший віцепрем’єр-міністр - міністр економіки Юлія Свириденко на пресконференції.

***

-   У Тернопільській області правоохоронці викрили агента федеральної служби безпеки росії, який готував ракетний удар по електропідстанціях на заході України – СБУ. Спільник агресора збирав інформацію про розміщення об’єктів критичної інфраструктури та особливості їхньої роботи на території західних регіонів. Водночас Служба безпеки України затримала російського агента, який коригував ракетні удари по Харкову. Зловмисник збирав інформацію про місця базування та маршрути переміщення підрозділів ЗСУ територією міста.

-   IT-армія України зламала архів російської енергетичної монополії "Газпром" та отримала доступ до 6 тисяч файлів компанії щодо одного з найбільших газових родовищ рф, - IT-армія України.

***

-   У 2023 році в кінопрокат планують випустити сім українських фільмів, створених за підтримки Держкіно: “Сусідка”, “Мавка. Лісова пісня”, “Памфір”, “Будинок зі скалок”, “Ля Палісіада”, “Люксембург”, “Мирний-21”. https://www.ukrinform.ua/rubric-culture/3662058-cogoric-u-prokat-vijdut-sim-ukrainskih-filmiv.html За підтримки Державного агентства України з питань кіно у виробництві наразі перебувають 137 кінопроєктів.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

-   Міністри оборони Франції Себастьян Лекорню й Австралії Річард Марлс домовилися про постачання Україні декількох тисяч снарядів калібру 155 міліметрів спільного виробництва для її підтримки у війні проти росії, - повідомляє BFMTV.

-   Washington Post розкрив деталі того, як США спонукали Шольца до передачі Україні «Леопардів». Проблему постачання Україні німецьких танків в Україну допоміг розв’язати держсекретар Ентоні Блінкен, який порадив президентові Джо Байдену оголосити про надання Києву «Абрамсів», аби таким чином стимулювати канцлера Олафа Шольца до ухвалення відповідного рішення.

-   Польща розгорнула масштабну ремонтну операцію для відновлення пошкодженої української артилерії і бронетехніки та повернення їх на поле бою, - йдеться в репортажі The Wall Street Journal. Завод працює у три зміни цілодобово, ремонтом займаються працівники підприємства, що належить Polish Armaments Group, у місці, яке видання зобов’язалося не розголошувати.

-   Польща може передати Україні свої винищувачі F-16  лише у координації з НАТО,  - заявив прем’єр-міністр Польщі Матеш Моравецький.

-   російський президент володимир путін погрожував Борисові Джонсону ракетним ударом, коли той був прем’єр-міністром Великої Британії -  ВВС. Джонсон зазначив, що напередодні вторгнення росії в Україну в нього відбулася «дуже довга» та «надзвичайна» телефонна розмова з путіним.

-   ЄС розгляне шляхи підтримки сільськогосподарського сектору України, - про це у понеділок перед початком зустрічі міністрів ЄС заявив представник Шведського головування в ЄС, міністр із сільськогосподарських справ Петер Куллгрен.

-   Прем’єрка Естонії Кая Каллас долучилася до плетіння маскувальних сіток для українських захисників.

-   Сьогодні стартувала акція на підтримку України у Литві - збирають €5 мільйонів на радари, - повідомляє ELTA.

-   В Ірані у штаб-квартирі Корпусу вартових ісламської революції (КВІР) у Махабаді вночі з неділі на понеділок пролунали вибухи, - повідомляє мережа новин bnn.network. Причини вибухів поки що невідомі. В той же час у неділю, як повідомляє «Аль-Хадат», біля іраксько-сирійського міста Абу-Камаль у неділю невпізнаний літак обстріляв колону вантажівок. Припускають, що вони перевозили іранську зброю. Крім Ізраїлю, до атак на іранські військові об’єкти може бути причетна ціла низка ініціаторів та організаторів –читайте про це тут.

 -  У пакистанському місті Пешавар стався вибух у мечеті під час молитви, унаслідок якого  47  людей загинули і ще 150 дістали поранення, - повідомляє DAWN. Наразі неясно, чи в мечеті була закладена бомба, чи вибух став результатом атаки терориста-смертника.

-   Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) у понеділок, 30 січня, вирішила продовжити офіційно статус пандемії коронавірусу (COVID-19) як глобальної надзвичайної ситуації, - повідомляє AP.

ВОРОГ

-   росія може провести ще одну хвилю мобілізації — британська розвідка.

-   Іран та росія об'єднали свої системи міжбанківських комунікацій та переказів, щоб збільшити торговельні та фінансові операції на тлі західних санкцій – Reuters.

-   росія супроводжує свої мілітаристські задачі інформаційно-психологічними операціями, тому разом з підготовкою до нового наступу вона намагається дискредитувати спроможність України перемогти, - перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова.

Підготувала Лариса Гаврилова, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-