росія має пережити те, що пережили німці 8-9 травня 1945 року - Мельник

росія має пережити те, що пережили німці 8-9 травня 1945 року - Мельник

Укрінформ
Україна разом із партнерами має знайти відповідь на запитання, як зробити, щоб після нашої перемоги суспільство у росії, яка почала цю війну, перестало мислити по-загарбницькому та бажати фізично знищити свого сусіда.

Таку думку висловив заступник міністра закордонних справ Андрій Мельник в ефірі телемарафону «Єдині новини», передає Укрінформ.

Як зазначив дипломат, українська Формула миру - це перший крок до того, щоб підготувати поствоєнний світопорядок. Але нам потрібно думати й над тим, щоб сформулювати, в чому наша перемога, і якою ми хочемо бачити росію.

«Наші західні партнери кажуть: от ви вийшли на кордони (1991 року – ред.), це реалістично. Цього ніхто там не відкидає і не заперечує, що це під силу нашим Збройним силам. Але що далі? Моя відповідь проста: росія має пережити те, що пережили німці 8 чи 9 травня 1945 року. Мається на увазі не лише капітуляція повна і безумовна капітуляція без жодних переговорів… З Гітлером ніхто не вів переговорів, хоча він намагався це робити… Але що сталося далі? Німеччина була окупована союзниками, і був так званий процес денацифікації – те, що росіяни хотіли у нас запровадити», - сказав Мельник.

Він зауважив, що «навряд чи росія буде нами окупована – принаймні зараз ця опція все-таки не є першочерговою». За його словами, основне питання полягає в тому, як зробити так, щоб суспільство у росії, яка почала цю війну, «перестало мислити по-загарбницькому та бажати знищити фізично свого сусіда».

Читайте також: У МЗС кажуть, що Україна може отримати до ста танків за три місяці

«На це відповіді немає, і ми самі не дамо відповіді на нього, бо воно надто фундаментальне. Тут потрібно думати з нашими партнерами - американцями, німцями, британцями, як унеможливити нову велику війну, її повторення, можливо, у ще більш брутальному вимірі, ніж це є зараз. І це ті питання, які нас реально турбують», - наголосив заступник міністра.

Як повідомлялося, у листопаді минулого року Президент Володимир Зеленський презентував українську Формулу миру. Зокрема, йдеться про радіаційну, ядерну, продовольчу, енергетичну безпеку, звільнення всіх полонених і депортованих, виконання Статуту ООН і відновлення територіальної цілісності України та світового порядку, виведення російських військ і припинення бойових дій, повернення справедливості, протидію екоциду, недопущення ескалації, фіксацію закінчення війни.

Глава держави також ініціював скликання цієї зими Глобального саміту Формули миру.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-