Скіфське золото: адвокати сказали, чому розраховують на остаточну перемогу України

Скіфське золото: адвокати сказали, чому розраховують на остаточну перемогу України

Ексклюзив
Укрінформ
Адвокати, які представляють інтереси України у справі про приналежність колекції «скіфського золота», вірять в остаточну перемогу України у Верховному суді Нідерландів, оскільки генеральний радник Верховного суду незалежним консультативним висновком також підтвердив необґрунтованість скарг «російських кримських музеїв».

Про це в коментарі кореспонденту Укрінформу в Гаазі розповіли нідерландські адвокати з команди, що захищає інтереси України у справі про «скіфське золото» Герт-Ян ван ден Берг і Мартен Сандерс.

«Ми отримали висновок генерального радника Верховного суду Нідерландів, який надає незалежні юридичні висновки Верховному Суду щодо питань у спорі. Зазвичай Верховний Суд дослухається до його порад. В 95% випадках Верховний Суд ухвалює рішення відповідно до такої рецензії. Тож, це вже дуже позитивний сигнал, і ми сподіваємося, що остаточне рішення Верховного суду буде на користь України», - зазначив Сандерс.

За його словами, якщо 15 вересня 2023 року суд винесе своє остаточне рішення на користь України, скіфське золото має бути повернуто Україні.

«Якщо воно буде на нашу користь, на користь України, тоді ми поїдемо до музею в Амстердамі і повідомимо, що настав час повертати скарби. У Нідерландах немає жодного іншого суду, який може оскаржити рішення Верховного суду. Тож це найвища судова інстанція, і якщо ми її виграємо, то справу закрито. Після цього скарби мають повернути Україні», - пояснив він.

«26 жовтня 2021 року, після на той час семи років юридичної війни, Апеляційний суд Амстердама ухвалив рішення про повернення Україні експонатів виставки «Крим. Золотий острів у Чорному морі». Апеляційний суд підтвердив, що Україна як суверенна держава здійснює контроль над своєю культурною спадщиною відповідно до українського законодавства», - додав Герт-Ян ван ден Берг і пояснив, що головне завдання генерального радника Верховного суду Нідерландів - надати Верховному Суду, так званий «консультативний висновок».

«Остаточне рішення суду в цій справі очікується пізніше цього року. У даному консультативному висновку йдеться про відсутність підстав [з боку т.зв. кримських музеїв – ред.] для оскарження [рішення апеляційного суду – ред.]. А отже, рішення про передачу Кримських артефактів державі Україні має залишатися в силі», - наголосив він.

«Ми аплодуємо суду, за те, що йому вдалося розібратися в українському законодавстві про культурну спадщину. Суд підтвердив те, про що Україна заявляла з самого початку - музейні експонати належать державній частині Музейного фонду України і повинні розглядатися як невіддільна частина культурної ідентичності країни. Це право України, як суверенної держави, повернути свою культурну спадщину. Також генеральний радник Верховного суду радить суду залишити рішення (Апеляційного суду – ред.) в силі», - наголосив адвокат.

Дуже задоволені результатом і українські адвокати з команди, що захищає інтереси України у справі про «скіфське золото».

«Тепер в України є рішення суду першої інстанції, рішення апеляції і незалежний висновок генерального радника Верховного суду Нідерландів - всі на користь України, хоча і базуються на різних підставах. Що може бути краще? – остаточне рішення Верховного суду в вересні цього року і повернення колекції додому в Україну, яка до цього моменту переможе у війні», - зазначають в ексклюзивному коментарі Укрінформу адвокати Андрій Карнаухов, Олена Гладюк та Андрій Пилипенко з адвокатського об’єднання «Сергій Козьяков та Партнери», які допомагають Bergh Stoop & Sanders з питань застосовності українського права у справі.

Читайте також: Скіфське золото: Верховний суд Нідерландів відмовив росії у продовженні термінів

Як повідомляв Укрінформ, Верховний суд Нідерландів має оголосити рішення у справі про приналежність «скіфського золота» 15 вересня 2023 року.

26 січня 2022 року так звані російські кримські музеї в тимчасово окупованому Криму подали касаційну скаргу на рішення Апеляційного суду Амстердама щодо повернення колекції «скіфського золота» Україні.

«Скіфське золото» мають повернути Україні. Таке рішення ухвалив Апеляційний суд Амстердама 26 жовтня 2021 року.

Юридична війна за експонати почалася після того, як ще до окупації півострова росією, 2013 року, цінну колекцію було вивезено з Криму на виставку в Нідерланди. Виставка «Крим: золото і таємниці Чорного моря» складалася з колекцій п’яти музеїв, один з яких розташований у Києві, а чотири – у Криму (Сімферополь, Керч, Бахчисарай і Херсонес).

Виставка проходила у музеї Алларда Пірсона в Амстердамі.

Поки триває судова тяганина, колекція, орієнтовна вартість якої 10 млн євро, зберігається у музеї Алларда Пірсона.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-