Танкова коаліція, переможний Павел та ПАРЄ в авангарді

Танкова коаліція, переможний Павел та ПАРЄ в авангарді

Три події світу
Укрінформ
Питання постачання Україні сучасних танків країнами НАТО офіційно зрушило з місця. 

Генерал Петр Павел переконливо переграв експрем’єра Андрея Бабіша у другому турі президентських виборів у Чехії. ПАРЄ знову опинилася в авангарді загальноєвропейського політичного процесу.

Дискусія, яка ще рік тому видавалася абсолютно неможливою, підійшла до логічного завершення. Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив про передачу Україні 14 танків Leopard-2, а президент США Джозеф Байден анонсував постачання 31 танка M1 Abrams, про передачу яких ще недавно у Вашингтоні не хотіли чути. Готовність Польщі поставити Україні ще 60 танків власної модернізації РТ91 Twardy на додачу до роти Leopard-2 нікого не дивує, а от долучення до танкової коаліції Іспанії та Португалії – безумовно, приємний сюрприз. Схоже, у свідомості євроатлантичного істеблішменту відбувається злам на користь предметної підтримки України, яка почала говорити про перспективи отримання винищувачів F-16. Росія на ці дії західних країн відповіла хіба що словами Путіна про окуповану американцями Німеччину та потоком фейків про знищені на Донбасі Abrams-и

Президентська кампанія у Чехії завершилася сприятливим для України та центральноєвропейського регіону в цілому результатом. Президентом став генерал, колишній очільник Військового комітету НАТО Петр Павел. Його опоненту, експрем’єру Андрею Бабішу, не допомогли ані підкреслена віддаленість від війни  в Україні, ані маніпуляції на фінішній прямій «великих перегонів». Обрання генерала Павла не лише уособлює появу нового друга України, але і зміни в середовищі європейських політиків, перехід від путінферштеїнгу до реалізму.

На січневій сесії ПАРЄ український парламентарій Олександр Мережко не зміг скласти серйозну конкуренцію представнику Нідерландів Тіні Коксу у боротьбі за посаду президента Асамблеї. Проте цей випадок варто не драматизувати, а робити з нього висновки. Натомість ПАРЄ одностайно підтримала ідею створення трибуналу для керівників Росії та Білорусі, винними у розв’язуванні агресії проти України. Цей тренд необхідно підтримувати та надавати йому інструментального характеру. У контексті цього рішення ПАРЄ зовсім інакше звучить заява самопроголошеного президента Білорусі Лукашенка про «пакт про ненапад», який йому начебто пропонувала Україна.

Євген МАГДА, Інститут світової політики

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-