Ефект доміно: як російсько-українська війна змінить інформаційну картину світу

Ефект доміно: як російсько-українська війна змінить інформаційну картину світу

Укрінформ
30 січня, 14:00 -  панельна дискусія не тему: «Ефект доміно: як російсько-українська війна змінить інформаційну картину світу».

Організатори: Медіацентр Україна — Укрінформ.

Спікери: Еміне Джапарова - перша заступниця міністра закордонних справ України; Дмитро Золотухін - експерт з питань інформаційних воєн та конкурентної розвідки; Артем Біденко - керівник Інституту інформаційної безпеки.

Теми для обговорення:

  • Російські наративи у світі: тактики та протидія.
  • Як українська війна змінила світовий інформаційний ландшафт?
  • Інформаційна вимір війни: як Україна бореться з російською пропагандою у світі
  • ІПСО, фейк, хайп: чи назавжди цей лексикон у нашому житті?
  • Криза чи переосмилення: як змінюються українські та світові стандарти журналістики

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform

Підсумкові матеріали:

Джапарова: Чергова російська ІПСО у контексті нового наступу – дискредитація спроможності України перемогти 

росія супроводжує свої мілітаристські задачі інформаційно-психологічними операціями, тому разом з підготовкою до нового наступу вона намагається дискредитувати спроможність України перемогти. 

Про це заявила перша заступниця міністра закордонних справ України під час панельної дискусії не тему: «Ефект доміно: як російсько-українська війна змінить інформаційну картину світу» в Медіацентрі Україна - Укрінформ.

«Мені здається, що росія ніколи й не закінчувала свої чергові «наступи» і чергові ІПСО, коли вони супроводжують свої мілітаристські задачі фактично інформаційно-психологічними операціями. Останнє, що я фіксувала, - це «збиття» відчуття того, що ми можемо перемогти, це дискредитація нашої спроможності до перемоги, дискредитація Збройних сил України, нашого потенціалу, сили», -  сказала Джапарова. 

Вона зауважила, що наразі у контексті російського наступу, про який неодноразово заявляли українські офіційні особи разом з партнерами, роспроп поширює наратив, що буцімто тепер «росія не жартуватиме». 

«Це, власне, класика їхнього жанру -  занурити всіх українське суспільство,  світ – у страх, тому що це паралізує», - зазначила перша заступниця міністра. 

Джапарова нагадала, що ми вже бачили шантаж   різного ґатунку,  у тому числі ядерний, коли путін і російські офіційні чинники транслювали світовим лідерам меседжі, що в разі більш активної допомоги Україні росія «діятиме симетрично».

«Але наш сигнал тут дуже чіткий – якщо ми будемо вестися на це, якщо ми будемо жити у парадигмі страху, це ні до чого не призведе, це failed тактика і стратегія. Мені здається, що нас чують», - вважає перша заступниця глави МЗС. 

Як повідомлялося, секретар Ради національної безпеки й оборони Олексій Данілов 28 січня  заявив, що росія готується до 24 лютого активізувати наступ, бо хоче до річниці повномасштабного вторгнення в Україну отримати якісь досягнення.

Президент Володимир Зеленський також неодноразово заявляв, що наприкінці зими або на початку весни росія планує великий наступ.  

Війна в Україні підсвітила проблему популізму в країнах Європи – експерт

Україна в інформаційній сфері має працювати із західною авдиторією задля перемоги спільної європейської ідеї у війні з рф. 

Про це повідомив експерт з питань інформаційних воєн та конкурентної розвідки Дмитро Золотухін під час дискусії на тему: «Ефект доміно: як російсько-українська війна змінить інформаційну картину світу», що відбулася в Медіацентрі Україна-Укрінформ. 

«Мені здається, що останні вибори в Чехії, де Петр Павел, який є представником військових консервативних еліт, заснованих на цінностях віри та служінні своєму народу,  переміг популіста Бабіша, який говорив, що «не всьо так однозначно». Тобто до лідерства знову приходять люди, діяльність та життя яких засновані на цінностях – загальнолюдських і європейських», - сказав він. 

За словами Золотухіна, події в Україні змінили інформаційний ландшафт країн Заходу, підсвітивши хиби ліберального підходу до інформаційного розвитку – спекуляцію популістів на конституційному праві людини на свободу слова. Він підкреслив, що політики, прагнучи влади, пропонували виборцям прості рішення. 

«Ліберальний підхід до розвитку світу створив вразливості для світу – популісти почали приходити до влади в західних країнах, оскільки пропонували людям прості відповіді.  Україні кілька років намагалася транслювати ці проблеми:  перша поправка США, що свобода слова є ключовою цінністю демократичних суспільств, не дає права окремим громадянам і журналістам говорити, що небо є червоним, коли всі інші бачать його блакитним», - зауважив експерт.

Він підкреслив, що в інформаційній сфері ключовими аспектами залишається робота із західною авдиторією -  США, Канади, Євросоюзу в цілому, зокрема,  через трансляцію спільних цінностей задля подальшої перемоги європейської ідеї.  

«Коли ми переможемо рф і вийдемо на кордони 1991 року, а росія буде трансформована в нормальну цивілізовану країну, тоді політики кожної країна Заходу – Франція, Німеччина, Велика Британія, Канада та США – можуть сказати: це наша перемога, це перемога європейської ідеї», - зазначив Золотухін. 

Як повідомляв Укрінформ, у другому турі виборів президента Чехії переконливо переміг генерал у відставці Петр Павел.

Україна має працювати над власною аджендою в країнах Європи - Золотухін

Україна досягла рівня держави, що може створювати свою медіаадженду в країнах Європи.

Про це зазначив експерт з питань інформаційних воєн та конкурентної розвідки Дмитро Золотухін під час дискусії на тему: «Ефект доміно: як російсько-українська війна змінить інформаційну картину світу», що відбулася в Медіацентрі Україна - Укрінформ. 

«Наприклад, експосол України в Німеччині, який наразі є заступником міністра закордонних справ - ред.), пан Андрій Мельник створював альтернативну адженду в медіа Німеччини. Звичайно, що це створювало дискомфорт для представників Соціально-демократичної партії, але це те, що має робити потужна держава -  створювати свій порядок денний, і медіа продовжують це робити, як би себе не поводив канцлер Олаф Шольц», - сказав Золотухін.

Водночас  він зауважив, що українська історія на сьогодні стала важливим гравцем у внутрішньополітичних процесах країн Заходу. Зокрема, за його словами, поїздки західних політиків в Україну позитивно впливають на їхній імідж у власних країнах. 

«Якщо у західного політика є проблеми у його внутрішньополітичній адженді, то, коли він приїздить в Україну й потискає руку Зеленському,  медіаситуація в його країні змінюється на краще. Тобто люди почали сюди приїздити по суті за індульгенцією. Це нормально, бо Зеленський  був визнаний людиною року авторитетними виданнями, зокрема, за версією «Тайм». Я вважаю, що українська історія стала гравцем у внутрішньополітичних процесах західних країн», - сказав експерт. 

Повідомлялося, що канцлер Німеччини Олаф Шольц, президент Франції Еммануель Макрон та прем'єр-міністр Італії Маріо Драґі побували з візитом в Україні 16 червня 2022 року. 

Відео:

Video:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-