Безпекова та гуманітарна ситуація в Одеській області

Безпекова та гуманітарна ситуація в Одеській області

Укрінформ
30 січня, 13:30 - брифінг на тему: "Безпекова та гуманітарна ситуація в Одеській області".

Організатори: Медіацентр Україна — Укрінформ.

Спікер: Сергій Братчук - голова Громадської ради при Одеській ОДА, речник голови обласної військової адміністрації (онлайн).

Формат заходу – офлайн (Зала 1) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform

Підсумкові матеріали:

За минулий тиждень через дії рф "зерновим коридором" експортували на третину менше продовольства, ніж за позаминулий

За минулий тиждень через саботаж з боку рф "зерновим коридором" експортували на третину менше продовольства, ніж за позаминулий.

Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна - Укрінформ повідомив речник Одеської ОВА Сергій Братчук.

"За тиждень, що минув, 18 суден експортували 664 тис. тонн продовольства з портів Великої Одеси. На жаль, це на третину менше, ніж позаминулого тижня", - зазначив Братчук.

Він наголосив, що зниження обсягів перевезень пов'язано не зі штормами чи проблемами в енергозабезпеченні, а з тим, що російська сторона саботує і затримує перевірку суден, які йдуть до портів Одеси та виходять із них.

За словами Братчука, 60 тис. тонн пшениці було відправлено до Кенії, 56 тис. тонн - до Бангладешу, 60 т олії - до Індії.

Як повідомляв Укрінформ, у Стамбулі 17 листопада Україна, Організація Об‘єднаних Націй і Туреччина домовилися про продовження "Ініціативи з безпечного транспортування агропродукції через Чорне море" ще на 120 днів. Вона почала роботу 22 липня, а перше судно з українським продовольством вийшло з порту Одеси 1 серпня.

Станом на кінець січня Україна вже відправила в межах зернової ініціативи 675 суден із вантажем 18,4 млн тонн. Частка Африки становить 2,3 млн тонн, Азії – 5,1 млн тонн, Європи – 7,5 млн тонн, Близького Сходу – 3,4 млн тонн.

Влада Одещини не отримувала від турецької компанії пропозицій щодо плавучих електростанцій

Влада Одеської області не отримувала жодних пропозицій від турецької компанії щодо розв'язання енергетичних проблем регіону за допомогою плавучих електростанцій.

Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрінформ повідомив речник голови Одеської ОВА Сергій Братчук, відповідаючи на запитання кореспондента агентства.

"Треба з'ясовувати у цій компанії (Karpowership – ред.) щодо цієї ініціативи. Перемовин на регіональному рівні ніхто з нами не проводив, ніхто до нас не звертався. З іншого боку, ми розуміємо, що для початку це треба обговорювати на державному рівні, з відповідним профільним міністерством", – зазначив Братчук.

За його словами, в обласної військової адміністрації є лише та інформація, яка поширювалася засобами масової інформації, зокрема турецьким державним інформагентством "Анадолу".

Щодо ситуації з енергопостачанням в Одеській області речник зазначив, що вона залишається "найскладнішою з усіх областей". Влучання російських ракет 26 січня зруйнували енергетичні об'єкти, при тому, що в області не закінчилися ремонтні роботи на об'єктах, які постраждали від атаки 10 грудня минулого року.

Під час удару 26 січня особливо постраждали енергетичні об'єкти, які живлять Одесу і Одеський район. Тут вже кілька днів діють екстрені відключення. Трохи краща ситуація з електропостачанням в Ізмаїльському, Болградському, Білгород-Дністровському, Роздільнянському, Березівському і Подільському районах. Повернення до стабілізаційних графіків відключень, за словами енергетиків, можливе через кілька днів – не два і не три, а більше.

Аварійні бригади працюють цілодобово. Критична інфраструктура, така як водопостачання, водовідведення, великі котельні, медзаклади, наразі заживлена. Крім того, мешканці області мають змогу скористатися пунктами незламності – їх, як зазначив Братчук, відвідує до 4,5 тис. людей на добу.

Як повідомляв Укрінформ, за інформацією "Анадолу", турецька компанія Karpowership підписала меморандум про взаєморозуміння з українською національною компанією АТ "Енергетична компанія України" (ЕКУ) щодо реалізації проєкту енергопостачання за допомогою плавучих електростанцій потужністю 500 мегават, які зможуть задовольнити потреби в електроенергії 1 млн домогосподарств.

Одним із основних рішень є розміщення плавучих електростанцій у портах Молдови і Румунії та постачання електроенергії в українську мережу через ці країни. Karpowership і ЕКУ проведуть переговори з владою Румунії та Молдови щодо впровадження цього рішення.

Раніше йшлося про те, щоб силові кораблі були розміщені біля Одеси. Але оскільки немає жодних гарантій безпеки, було вирішено розглянути можливість постачання електроенергії через інші країни.

Відео:

Video:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-