росія має виплатити Україні репарації: в Atlantic Council презентували правовий механізм

росія має виплатити Україні репарації: в Atlantic Council презентували правовий механізм

Укрінформ
Старший науковий співробітник американського аналітичного центру Atlantic Council Алан Райлі презентував у Києві правовий механізм забезпечення виплати росією компенсацій та репарацій Україні.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Guildhall.

«Слідом за резолюцією ООН сьогодні постало питання правового механізму ідентифікації, заморожування, арешту та передачі Україні російських активів для забезпечення виплати усіх необхідних компенсацій та репарацій. Правовим прецедентом такого процесу, враховуючи in extermis характер російської агресії, є Паризька угода про репарації 1949 року, яка передбачає арешт та використання всіх державних та приватних активів Рейху», - заявив Райлі під час пресконференції: «Як Україна гарантує компенсацію росією всієї шкоди, заподіяної під час війни».

Аналітик зазначив, що згідно з нормами міжнародного публічного права, для залучення даного правого механізму немає необхідності отримання згоди від росії на такі виплати, як і немає необхідності повної військової поразки та окупації російської території.

Читайте також: росія буде змушена виплатити репарації за шкоду, яку вона заподіяла Україні - Веніславський

«Таким чином на підставі міжнародного права і спираючись на резолюцію ГА ООН Україні запропонує всім державам, що її підтримують, укласти наступний документ: Міжнародну угоду про репарації (IAR). Положення угоди передбачають згоду держав-підписантів, спираючись на згадані правові положення, виявити, заморозити та конфіскувати російські активи, які згодом будуть передані до компенсаційного фонду. На підставі угоди IAR буде створено як сам компенсаційний фонд, так і компенсаційна комісія для розгляду претензій», — наголосив експерт.

Райлі додав, що компенсаційна комісія функціонуватиме виключно на підставі того, що вона є судом щодо оцінки претензій заявників, тобто. відповідальність москви вже встановлено і єдиними питаннями, на які ще належить відповісти компенсаційній комісії, є докази збитків і розмір претензії.

Читайте також: Це крок для досягнення правосуддя, а не геополітична конкуренція – США про резолюцію ООН

Активи, що підлягають арешту, включатимуть всі державні активи, такі як активи Центрального банку росії, що перебувають на Заході, і активи державних підприємств, таких як «газпром» і «роснефть», які також перебувають на Заході. Також використанню підлягають і приватні активи, які пройдуть процедуру, в результаті якої буде встановлено зв'язок таких активів з державою рф. Ще одним джерелом надходжень до компенсаційного фонду, за словами Райлі, будуть збори за експорт російської нафти та газу.

Як повідомляв Укрінформ, 14 листопада Генеральна Асамблея ООН більшістю голосів ухвалила резолюцію "Забезпечення засобів правового захисту та репарацій у зв'язку з агресією проти України", підготовлену Україною за співавторства понад півсотні країн. "За" проголосували 94 країни, проти висловилися 13 країн, 74 утрималися.

Фото з сайту: ghall.com.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-