росія незаконно утримує понад 140 українських політв’язнів — Джапарова

росія незаконно утримує понад 140 українських політв’язнів — Джапарова

Фото
Укрінформ
Напередодні Міжнародного дня прав людини в Міністерстві закордонних справ під головуванням першої заступниці міністра Еміне Джапарової відбулося засідання Платформи міжнародної дії зі звільнення рф українських політв’язнів.

Про це йдеться у повідомленні МЗС України, передає Укрінформ.

Джапарова повідомила, що сьогодні понад 140 громадян України є незаконно заарештованими росією за політично мотивованими звинуваченнями, і ця кількість продовжує зростати. Так, з початку повномасштабного вторгнення росії в Україну злочинна окупаційна влада винесла вироки кримським політв’язням, загальний термін ув’язнення яких вже становить понад 1300 років.

«Значна робота проводиться в рамках Міжнародної Кримської платформи, механізму, який об’єднав зусилля багатьох держав світу і міжнародних організацій задля деокупації Кримського півострова. Велика частина зусиль спрямована саме на забезпечення прав людини на тимчасово окупованих територіях України», - сказала Джапарова.

Також вона повідомила, що МЗС постійно привертає увагу до питання українських політв’язнів в рамках заходів високого рівня, включно з вимогами щодо звільнення незаконно ув’язнених.

«Разом з тим, ми використовуємо і більш персоніфіковані підходи та проєкти. Продовжується реалізація ініціативи публічного адвокаційного менторства над громадянськими журналістами, незаконно ув’язненими росією. Адвокаційні ментори висвітлюють питання незаконного ув’язнення громадянських журналістів у Криму, поширюють на своїх сторінках у соціальних мережах пости та використовують свою світову популярність для привернення уваги до українських громадян, незаконно ув’язнених росією», - додала Джапарова.

Читайте також: У росії засудили кримськотатарського активіста у «справі Хізб-ут-Тахрір» до 17 років колонії

Учасники платформи погодилися, що реалії широкомасштабного вторгнення рф потребують переосмислення підходів до засобів захисту прав українських громадян, які незаконно утримуються агресором. Було домовлено посилити дії України щодо привернення уваги міжнародної спільноти до системності вчинення репресій з боку росії по відношенню до громадян України, нарощування подальшого тиску на російську сторону та забезпечення невідворотності покарання усіх причетних до військових злочинів.

Участь у засіданні взяли рідні політв’язнів, народні депутати України, постійна представниця Президента України в Автономній Республіці Крим, представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, співробітники Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, керівництво Меджлісу кримськотатарського народу, а також представники неурядових громадських правозахисних організацій.

Як повідомлялося, у листопаді представники Меджлісу під час зустрічі з головою парламенту Туреччини Мустафою Шентопом обговорили питання посилення міжнародного тиску на росію з метою звільнення політв'язнів.

Фото: МЗС України

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-