Битва за Україну. День двісті вісімдесят восьмий

Битва за Україну. День двісті вісімдесят восьмий

Укрінформ
Лише упродовж останнього місяця ЗСУ отримали на озброєння 7 зразків безпілотників українського виробництва

На авіабазі в окупованому Бердянську прогриміло понад 15 вибухів. Слава ЗСУ!

Ми зібрали для вас інформацію про двісті вісімдесят восьмий день війни: чим жили Україна та українці 8 грудня 2022 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

  • Американське видання Politico назвало Президента України Володимира Зеленського найвпливовішою людиною в Європі у 2022 році. Президент Зеленський подякував виданню і наголосив, що це відзнака для всіх українців. Раніше американський журнал Time назвав Президента Володимира Зеленського та дух України “Персоною року” за підсумками 2022 року. Британське видання Financial Times також назвало Президента України людиною року.

  • За 30 днів допущено до експлуатації в українському війську 7 зразків безпілотників вітчизняного виробництва - Олексій Резніков, міністр оборони. Раніше армія приймала до експлуатації 1-2 зразки БПЛА на рік. Зараз на розгляді перебуває ще 19 заявок щодо допуску до експлуатації БПЛА українського виробництва. Додамо, що мова не лише про безпілотники для ЗСУ.

  • Країни-члени Європейського Союзу мають намір збільшити розмір Європейського фонду миру, який використовується для фінансування постачання Україні зброї, щонайменше на 2 мільярди євро - Reuters

  • Глава оборонного комітету Бундестагу Марі-Агнес Штрак-Циммерман підтвердила, що США підтримують передачу Німеччиною танків Leopard 2 Україні. Вона наголосила, що США очікують, що Німеччина виконає ці зобов’язання.

  • Канада та Нідерланди подали до Міжнародного суду ООН спільну заяву про вступ до справи, що стосується звинувачення в геноциді згідно з Конвенцією про запобігання злочину геноциду і покарання за нього (Україна проти Російської Федерації).

  • Червоний Хрест минулого тижня відвідав українських військовополонених, яких утримує Росія, наступний візит запланований на цей тиждень - пресслужба Червоного Хреста.

  • Прокуратура Нідерландів не вимагатиме від рф екстрадиції ексофіцера фсб, колишнього “міністра оборони днр” Ігоря Гіркіна (Стрєлкова), генерала гру генштабу збройних сил рф, глави “гру днр” Сергія Дубинського та громадянина України Леоніда Харченка, яких суд визнав винними у катастрофі літака рейсу MH17 та вбивстві 298 людей.

  • Телеканал "Дождь" після анулювання латвійським регулятором його ліцензії на мовлення буде недоступний і в Естонії - Postimees. Раніше цей телеканал став недоступний у Латвії і Литві.

ЦИТАТИ ДНЯ

  1. Дмитро Кулеба, глава МЗС: «Безумовно, ми всі зацікавлені в тому, щоб всі ядерні, атомні електростанції, не лише Запорізька АЕС, перебували в безпеці. Цього надзвичайно важко досягнути, не зупинивши російські ракетні удари по території України, але ми рухаємося вперед крок за кроком у повному взаєморозумінні з МАГАТЕ. Але в дипломатії є таке правило, що ні про що не домовлено, поки все не домовлено».

  1. Вільям Тейлор, віцепрезидент Інституту миру Сполучених Штатів: «Санкції США, запроваджені проти росії, мають реальний вплив на її можливості ведення війни, однак у відповідь на ракетний терор кремля проти мирних українців цей тиск повинен збільшитися, а сама росія має бути визнана спонсором тероризму».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

  • За даними Генштабу підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України за поточну добу уразили 5 пунктів управління, 8 районів зосередження особового складу, район зосередження артилерії та склад боєприпасів противника.

  • Мінометники 71 окремої єгерської бригади Десантно-штурмових військ завдали точних ударів по позиціях росіян у районі Бахмута, де тривають найзапекліші бої на фронті. Втрати росіян уточнюються.

  • На авіабазі в окупованому Бердянську пролунали більше 15 вибухів – ЗМІ. Чекаємо на цифри втрат ворога.

  • За 100 днів роботи Міжвідомчої робочої групи (МРГ) з питань реалізації санкційної політики було запроваджено санкції проти майже 4 500 фізичних та юридичних осіб - Мінекономіки. Розглянуто та рекомендовано спрямувати до розгляду РНБОУ пропозиції про запровадження санкцій ще до понад 6 000 фізичних та юридичних осіб. Зокрема, щодо понад 1000 представників влади рф, військового керівництва, банківської сфери, понад 2000 пропагандистів, діячів культури, блогерів, спортсменів, ТРК, видавництв тощо та понад 3000 підприємств військово-промислового комплексу.

***

  • На територію захопленої ЗАЕС рашисти вчора завезли кілька реактивних систем залпового вогню (РСЗВ) "Град", готують провокації – Енергоатом. Цю зброю загарбники розмістили біля енергоблока № 6, безпосередньо поруч із територією станційного сухого сховища відпрацьованого ядерного палива, де раніше будували деякі «захисні споруди» в таємному режимі, порушуючи всі умови з організації ядерної та радіаційної безпеки.

  • Російські військові вбили в Україні 443 дитини і 855 дітей поранили – Офіс генпрокурора.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Візити до України:

  • президентки Міжнародного комітету Червоного Хреста (МКЧХ) Мір'яна Сполярич. Вона прибула з чотириденним візитом.

  • міністра закордонних справ Словаччини Растіслава Качера, який був прийнятий Президентом України, а також повідомив, що Словаччина передасть Україні 300 генераторів і відбудує населений пункт на Київщині.

  • Вищий антикорупційний суд обрав заочний арешт ексголові Нацбанку Шевченку – ЦПК. Ухвала відкриває шлях для внесення його до бази Інтерполу, без чого неможливо провести екстрадицію. Шевченка та ще чотирьох високопосадовців Укргазбанку підозрюють в організації схеми виведення 206 млн грн з держбанку.

  • У Херсоні централізоване водопостачання відновили на 90%, також працюють 32 котельні з 46 – ОВА.

  • Вищий антикорупційний суд відправив у СІЗО підозрюваного створенні злочинної організації бізнесмена екснардепа Олександра Боруховича (Грановського) із альтернативною заставою у 124 мільйони гривень - Центр протидії корупції. Вчора Вищий антикорупційний суд відправив у СІЗО підозрюваного створенні злочинної організації бізнесмена Бориса Кауфмана із альтернативною заставою у 129 мільйонів гривень, проте вже сьогодні 8 грудня за нього внесли заставу і він вийшов із СІЗО. Хто вніс заставу не повідомляється.

  • На Житомирщині СБУ розпочала безпекові заходи у двох монастирях та скиті УПЦ МП.

  • У Львові на 71-му році життя помер журналіст, телеведучий, заступник голови Львівської обласної організації НСЖУ Ярослав Фейло. Був автором та ведучим багатьох телепроєктів і телемарафонів. Удостоєний низки нагород.

***

  • Національний банк України прийняв рішення зберегти облікову ставку на рівні 25% - Андрій Пишний, голова Національного банку України. НБУ у січні 2022 року підняв облікову ставку до 10%. З початком військової агресії облікова ставка залишалася незмінною. Однак уже 3 червня 2022 року облікову ставку була підвищено з 10 до 25%. Нагадуємо: подібні заходи запроваджуються для боротьби з інфляцією.

  • За підсумками 10 місяців 2022 року надходження до місцевих бюджетів скоротилися в середньому на 16% - Ярослав Железняк, народний депутат від фракції «Голос». Найбільші від’ємні результати за надходженнями зафіксовані у Херсонській (-52%), Запорізькій (-33,3%), Дніпропетровській (-23,3%), Чернігівській (-21,7%) та Закарпатській (-20,8%) областях. Зростання доходів було зафіксовано лише у двох областях – Львівській (+9%) та Миколаївській (+4%).

  • Із морських портів Одеської області у четвер 8 грудня вийшли три судна з 78,6 тис. т агропродукції для Африки та Азії – Мінінфраструктури

  • Україна повинна здійснити потрійний стрибок в економіці – від перехідної (транзитної) до тієї, що розвивається. Зокрема, збільшити валовий внутрішній продукт на душу населення з 4 тис. дол. до 12 тис. дол. – Мінекономіки. У відомстві додали, що це той мінімальний рівень, від якого економіка вважається такою, що розвивається.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

  • Європейська Комісія та ЄБРР провели конференцію за участі міністрів України, Молдови, Польщі та Румунії, та погодили фінансовий пакет в обсязі 1 мільярда євро для розвитку «коридорів солідарності», що були створенні для доставки українського експорту на європейський та на світовий ринки.

  • ООН опублікувала доповідь про масові страти цивільних в Україні військовими рф - Управління Верховного комісара з прав людини. На сьогодні ООН задокументувала насильницьку смерть 441 цивільної особи (341 чоловіка, 72 жінок, 20 хлопчиків та 8 дівчат) у трьох регіонах лише за перші шість тижнів російського вторгнення. Водночас автори документа підкреслюють, що фактичні цифри, значно вищі, оскільки робота зі збирання підтверджень принаймні ще 198 вбивств триває.

  • Уряд Словаччини схвалив новий пакет військової допомоги Україні, який включає боєприпаси, у тому числі великого калібру, теплі речі для військових та інше спорядження - Растіслав Качер, міністр закордонних справ

  • Литва продовжила надзвичайний стан на кордоні з росією і білоруссю до 10 березня - Delfi.

  • Рада ЄС прийняла Хорватію до Шенгенської зони, Болгарію і Румунію — поки що ні

  • Естонська Поліція безпеки (Kaitsepolitseiamet, КаПо) позбавила посвідки на проживання російського пропагандиста Олександра Корнілова, засновника прокремлівських порталів Baltnews.ee та Baltija.eu.

***

  • Міністр енергетики Узбекистану Журабек Мірзамахмудов засудив російську пропозицію щодо "газового союзу" за участю рф, Казахстану та Узбекистану і заявив, що Ташкент не погодиться на політичні умови, які поставили б під загрозу національні інтереси - Reuters. Раніше також і Казахстан заявив, що не підтримав ідею путіна про потрійний «газовий союз». За словами заступника глави МЗС Романа Василенка, Астана не дозволить використовувати свою територію для обходу західних санкцій і оцінюватиме проєкт «газового союзу» з урахуванням санкційних ризиків.

  • Колишньому народному депутату Андрію Деркачу у США висунуто обвинувачення у шахрайстві та відмиванні грошей, йому може загрожувати до 30 років ув'язнення - Міністерство юстиції США. Федеральний суд Брукліна оприлюднив обвинувальний висновок із семи пунктів, у яких ідеться про обвинувачення у змові з метою порушення Закону про міжнародні надзвичайні економічні повноваження (IEEPA), банківського шахрайства, відмивання грошей, а також відмивання грошей у зв’язку з купівлею та обслуговуванням двох кондомініумів (спільне володіння єдиним об'єктом, найчастіше будинком, але також і іншим нерухомим майном – ред.) у Беверлі-Гіллз, Каліфорнія. Прокурори назвали Деркача російським агентом, який брав участь у спробах втручання у вибори США у 2020 році. Того ж року Міністерство фінансів США запровадило санкції проти нього, однак він із поплічником створив низку підставних компаній у всьому світі з купівлі об’єктів нерухомості у Беверлі-Гіллз. Схема дозволяла Деркачу володіти нерухомістю без відома фінансових установ.

  • Іранська влада стратила громадянина, який виступав на антиурядових протестах в країні після смерті 22-річної Махси Аміні у вересні - Reuters. Іранське інформаційне агентство Tasnim назвало імʼя страченого - Мохсена Шекарі, але не повідомило додаткових подробиць.

ВОРОГ

  • російський диктатор путін визнав, що росія нищить об’єкти української енергетики і залишає мільйони українців без комунікацій (світла, тепла, води), бо Україна «підірвала Кримський міст» – росЗМІ

  • путін з високою часткою ймовірності отримав через підставну особу 1,12 мільярда доларів від перепродажу газової компанії "Ямал СПГ", які були виведені в панамський офшор, а на частину суми куплено яхту Graceful - розслідуванні центру "Досьє"

  • Американське видання Politico назвало путіна «невдахою року». У виданні додають, що мрія путіна про велику росію навряд чи здійсниться. Його повномасштабний наступ на Україну почав розвалюватися майже так само швидко, як і розпочався.

  • Прессекретар президента країни-агресора пєсков заявив, що росія може закінчити війну в Україні за бажання президента Володимира Зеленського, при цьому він сказав, що війська РФ хочуть відвоювати звільнені ЗСУ території, бо вважають їх "окупованими".

  • Нацбанк білорусі виключив євро з кошика валют (з 12 грудня) - його частку замінили російським рублем - Центробанку рб. У Нацбанку білорусі пояснили виключення євро з валютного кошика збільшенням обсягів зовнішньої торгівлі з рф та Китаєм і розширенням використання валют цих країн у зовнішньоторговельних операціях, а також одночасним скороченням торгівлі з країнами ЄС та розрахунків у євро.

  • російські військові беруть участь у тактичних навчаннях, що проводяться на території білорусі - міноборони росії.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-