Кінець імперії: як народи росії реалізовуватимуть право на визначення після перемоги України

Кінець імперії: як народи росії реалізовуватимуть право на визначення після перемоги України

Укрінформ
9 грудня,  11:00 -  спеціальна подія: «Кінець імперії: як народи росії реалізовуватимуть право на визначення після перемоги України». 

Організатори: Медіацентр Україна — Укрінформ.

Спікери: Іса Акаєв - командир добровольчого батальйону «Крим»; Денис Соколов - Громадянська Рада; Олександр Фортуна - начальник штабу «Російського добровольчого корпусу». 

Довідово. Батальйон «Крим» — кримськотатарський добровольчий батальйон розвідки, який з 2014 року бере участь у російсько-українській війні на боці ЗСУ. Укомплектований переважно з представників кримських татар, а також з чеченців та інших представників народів Північного Кавказу. 

Громадянська Рада, що складається з лідерів цивільних рухів з російських регіонів та національних республік, об’єднується з «Російським добровольчим корпусом», що воює у складі ЗСУ, для політичної та військової боротьби з російською агресією в Україні та путінським режимом у росії.

Формат заходу – офлайн (Зала 1). 

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube. 

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Реєстрація на захід: 

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScAHDewDa45X7b3jgxxVLNPqByYk0kDlsKAvkR8kQwamTt3iw/viewform

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали: 

Перебудова рф після війни повинна покласти край імперськості та зробити росію нормальним сусідом

Майбутній устрій рф, після війни, повинен бути таким, аби росія була хорошим сусідом не лише для України, а й для інших країн світу.

Про це в Медіацентрі Україна — Укрінформ під час дискусії на тему: «Кінець імперії: як народи росії реалізовуватимуть право на визначення після перемоги України» зазначив командир добровольчого батальйону «Крим» Іса Акаєв.

“Майбутнє росії після нашої перемоги дуже для нас важливе, оскільки на даний момент, якщо вона (рф - ред.) залишиться в тому вигляді, яка є, те, що сталося з нами 24 лютого, буде повертатись і повертатись. Тому на сьогодні ми хочемо підтримати переустрій росії і створення в майбутньому на її території національних територіальних утворень. Як вони будуть називатись — це їхня справа”, - сказав Акаєв.

Його підтримав Олександр Фортуна, начальник штабу «Російського добровольчого корпусу», який відзначив, що перемога України - це повернення всіх окупованих росією територій, проведення трибуналів з подальшим покаранням винних і виплатою репарацій Україні. Важливим аспектом є те, що росія, як сусід, нікуди не подінеться, і тому важливо брати участь в облаштуванні цієї країни після перемоги, аби вона була хорошим сусідом не лише для України, а й для інших країн світу. Він також наголосив, що на сьогодні є республіки у складі рф, які етнічно однорідні, і якщо й почнеться протестний рух, то він почнеться саме в них. "Однак так званий корінний народ росії до цього не готовий і не хоче. Запиту від народу на зміни немає", - зазначив начальник штабу «Російського добровольчого корпусу».

Своєю чергою голова Громадської Ради Денис Соколов вважає, що шанс у росії є, і зараз головна задача — дати можливість народам у складі рф можливість на самовизначення: має відбутись деколонізація не лише республік, а й великої кількості російських общин, які живуть у різних куточках росії.

“росіяни зараз пригнічені, ідентичність підмінена імперськими патернами, які роблять росіян абсолютно нездатними на політичну суб'єктність. А придушення політичної суб'єктності росіян було однією з головних задач нинішнього режиму”, - наголосив Соколов, додавши, що варто розірвати це коло і дати можливість деколонізувати і національні республіки, і народи, які були приєднані до імперії в різний час та придушувалась їх відмінність. "Імперія має закінчитись для чеченців, калмиків, татар, росіян, а для цього регіони повинні отримати широку автономію, самостійно розвивати свою культурну, національну ідентичність", - вважає він .

Той політичний клас, який перебуває при владі, повинен бути змінений. “Ми повинні замінити політичний клас”, - наголосив Соколов, додавши, що в деяких регіонах, на жаль, не готові говорити про якусь суб'єктність, однак регіони з високим економічним потенціалом зможуть відстоювати свої права. На його думку, саме війна сформує новий політичний клас.

Відповідаючи на питання, якою має бути ідеальна росія, Олександр Фортуна висловив думку, що це повинна бути країна, де права росіян не будуть утискатися і зводитися до нуля, як це є нині. Зокрема, громадянське суспільство на сьогодні відсутнє в рф, і це повинно змінитись.

Соколов, у свою чергу, відповідаючи на питання, чи стане звільнення криму тригером, який запустить процеси в росії, сказав: “Я думаю, що неминуче звільнення Криму, звичайно, приведе до тектонічних зсувів всередині росії, але це стосуватиметься передусім російської еліти, оскільки зараз, як не дивно, багато з них все ще вважають, що можна відіграти назад, що нічого не відбувається, що вони живуть у світі, який існував до 24 лютого. Вони досі не розуміють, що відбувається насправді. І звільнення Криму призведе до того, що вони зрозуміють, що війна програна і що путін втягнув їх у повну катастрофу”.

Учасники заходу дійшли думки, що зміни в свідомості глибинного російського народу щодо війни в Україні відбудуться лише тоді, коли це торкнеться їх особисто. Лише тоді буде формуватись запит до влади і виникатимуть питання, що робить російська армія в іншій державі.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-