Близько 3 тисяч електрогенераторів забезпечують світло у лікарнях — МОЗ

Близько 3 тисяч електрогенераторів забезпечують світло у лікарнях — МОЗ

Укрінформ
У системі охорони здоров'я працює близько 3 тис. генераторів для забезпечення безперебійним електроживленням лікарень. Для них щоденно потрібно 1600 тонн палива.

Про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону “Єдині новини” сказав заступник міністра охорони здоров’я Олексій Яременко, передає Укрінформ.

"У системі працює зараз біля 3 тисяч генераторів. Слід розуміти, що кількість палива для забезпечення цих генераторів величезна, це мінімум 1600 тон на добу. І забезпечення паливом - це відповідальність і закладу, і місцевої військової адміністрації, і власників закладу", - сказав Яременко.

Він додав, що керівництво лікарень та місцева влада розробляють плани щодо забезпечення паливом генераторів в лікарнях. Це може бути як накопичувальна система, якщо у лікарні є додаткові ємності для збереження палива на п'ять днів, так і домовленості з постачальниками палива, у разі необхідності швидко акумулювати необхідний обсяг для потреб медзакладу.

Яременко нагадав, що вимоги до лікарень забезпечити безперебійне енергоживлення існують давно, це є умовою контрактування закладу з НСЗУ.

Зараз, в умовах постійних відключень електрики і ймовірності блекауту, операційні, реанімації мають забезпечення у вигляді генераторів. Щодо стаціонарів, де немає загрози життю пацієнтам, Яременко відзначив, що у разі тривалого відключення електрики пацієнтам можуть рекомендувати продовжити лікування вдома.

Читайте також: Невідкладні операції та госпіталізації не призупинятимуть - роз'яснення МОЗ

"Реанімації, операційні, критично важливе обладння підключені до автономного живлення... Одночасно пацієнти, які лікуються в терапії, де немає моментальної загрози життю, якщо відключення затягується, то буде рекомендовано, щоб частина пацієнтів переходила на лікування на дому", - сказав Яременко.

Стосовно рекомендації МОЗ медзакладам відкласти планові операції, Яременко відзначив, що таке відтермінування операцій можливе лише у разі, якщо відтермінування не критичне для життя пацієнта.

Він нагадав, що подібне перенесення планових операцій практикувалося під час пандемії COVID-19.

Яременко уточнив, що перенесення планових операцій буде в медзакладах у всіх регіонах країни.

Екстрені операції, які пов'язані з рятуванням життя, проводитимуться.

Як повідомляв Укрінформ, у роз'ясненні Міністерства охорони здоров'я йдеться, що проведення невідкладних хірургічних операцій та госпіталізацій не призупиняється, попри можливі загрози знеструмлення.

Фото ілюстративне

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-