Німецька гра престолів: путч «Громадян Рейху», що не стався

Німецька гра престолів: путч «Громадян Рейху», що не стався

Укрінформ
Слідству відомо про плани збройного захоплення Бундестагу, зв’язок із росією та німецькими праворадикалами

Повідомлення про нібито підготовку державного перевороту в Німеччині стало справжньою інформаційною бомбою тижня. У середу, 7 грудня, в 11 з 16 федеральних земель, а також в альпійських регіонах сусідніх Австрії та Італії відбувся масштабний поліцейський рейд. Операція була спрямована на затримання членів угруповання, яке виникло всередині праворадикального руху «Громадяни рейху» (Рейхсбюргери) і, за твердженням правоохоронців, готувало силове захоплення влади у ФРН та зміну конституційного ладу.

Очолити новий Рейх (імперію) нібито мав цілий принц, нащадок древнього Дома Ройссів. Як поінформував генеральний прокурор ФРН Петер Франк, «терористичне угруповання було сформоване наприкінці листопада 2021 року під керівництвом підозрюваного, принца Генріха XIII». Саме цей сивий шляхетний чоловік, який 4 грудня відсвяткував своє 71-річчя, мав, за даними слідчих, стати регентом нової влади.

Затримано Генріха XIII було у Франкфурті-на-Майні, де він мешкає і має непоганий бізнес у сфері нерухомості. Зараз Генріх XIII перебуває у слідчому ізоляторі, з ним і ще 24-ма іншими заарештованими членами угруповання проводять бесіди.

Фото: DPA
Фото: DPA

Запитань дуже багато.

Утім, уже зараз є підстави вважати, що основні персонажі створили «раду», яка мала у майбутньому стати повноцінним «урядом». Уже й очільників окремих міністерств підібрали. Зокрема, на роль міністра юстиції планувалася ексдепутатка Бундестагу від праворадикальної партії «Альтернатива для Німеччини» Біргіт Мальзак-Вінкенман. Також були претенденти на посади міністрів закордонних справ, охорони здоров’я, очільника армії тощо.

Уся компанія протягом останнього року таємно зустрічалася у справжньому (хоча й занедбаному) замку в Тюрінгії. Що символічно та навіть логічно: Дім Ройссів (Haus Reuß) – шляхетна родина, яка правила в середні віки та аж до революції 1918 року східною частиною сучасної Тюрінгії.

ПЛАНИ ЗАХОПЛЕННЯ БУНДЕСТАГУ

Брати владу в свої руки мирним конституційним демократичним шляхом ці люди не збиралися. «Учасники угруповання усвідомлювали, що реалізувати цей проєкт можна лише військовим шляхом та насильством проти представників держави, що також допускало вбивства», – повідомили в Генпрокуратурі.

Зокрема, як розповів генпрокурор Франк, розроблялися плани та навіть вживалися конкретні підготовчі дії й щодо збройного захоплення Бундестагу невеликою, але добре підготовленою групою бойовиків (негативний приклад спроби захопити американський Капітолій у 2021 році, схоже, не зупинив).

Виконавці частково були знайдені – це кілька офіцерів спецпідрозділів Бундесверу і поліції. Інших намагалися «зацікавити», їздили по окремих військових частинах, відвідували казарми, намагалися створити захищену комунікаційну та ІТ-структури.

Скільки знайшлося тих, хто готовий був підтримати божевільний план, наразі не зовсім зрозуміло. Але відомо, що в угрупованні була «військова рука», яка мала стати основою «нової німецької армії». Планувалося створення «загальнонімецької мережі компаній внутрішньої безпеки».

На ці «силові структури» було покладено завдання насильницької ліквідації демократичної конституційної держави також на рівні громад, районів і муніципалітетів. Протягом проміжного періоду, доки не буде досягнуто «системних змін на всіх рівнях», керувати країною мав перехідний військовий уряд.

Фото: AA
Фото: AA

РОСІЙСЬКІ ВУХА

Очевидно, що потенційні путчисти розуміли, що провернути таку аферу в центрі Європи не просто, вони планували «вести переговори про новий державний лад у Німеччині з державами-переможницями у другій світовій війні», насамперед із … російською федерацією.

Отже, у цій історії не обійшлося, що не дивно, без мордора.

«З точки зору угруповання, основним контактом для переговорів наразі є російська федерація. Обвинувачений Генріх XIII вже зв'язався з представниками рф у Німеччині. Однак, згідно з даними розслідування, немає жодних ознак того, що контактні особи позитивно відреагували на його запит», – йдеться у пресрелізі Генпрокуратури. У МВС запевнили, що уважно відстежують будь-які контакти з росією, особливо після розпочатої нею повномасштабної війни проти сусідньої держави.

Відсутність поки що ознак не є доказом того, що кремль не міг зацікавитися перспективою нового альянсу з черговим німецький рейхом, як це вже траплялося в історії. Нинішній уряд ФРН з його потужною допомогою Україні – як кість у горлі москви.

Серед 25 заарештованих у перший день поліцейської операції (очевидно, не останньої, адже на свободі залишаються ще 27 підозрюваних) значиться якась Віталія Б., громадянка рф. Щоправда, проходить вона не як членкиня угруповання, а як та, хто разом зі ще двома чоловіками підтримували його. Вона, як вважає слідство, допомагала Генріху XIII зв’язатися з представниками російської федерації.

Фото: DPA
Фото: DPA

ІМПЕРСЬКІ АМБІЦІЇ

Чим керувалися ці люди, окрім бажання опинитися при владі? Ідеологією теругруповання «Громадяни Рейху» (Reichsbürger), теоріями змов, конспірологією.

«Громадяни рейху» або «Рейхсбюргери» – націоналістичний рух у Німеччині, що виник у 1980-ті роки. Рух привернув до себе увагу в 2016 році після того, як один із його учасників відкрив вогонь по чотирьох поліцейських, які прибули до нього додому, щоб вилучити зброю, придбану ним законним чином.

Рейхсбюргери (за різними оцінками, це понад 10 тисяч осіб, серед яких кількасот – відверті праві радикали) не визнають легітимність існування Федеративної Республіки Німеччини і вважають себе громадянами німецького Рейху, навіть паспорти собі друкують і відмовляються сплачувати податки та штрафи «незаконній окупаційній владі». Кордонами Німецької держави вважають ті, що були на політичній карті до 1937 року. Як головний аргумент на користь існування «німецького Рейху» послідовники руху наводять фактично не скасовану ні націонал-соціалістами, ні Антигітлерівською коаліцією після перемоги у Другій світовій війні Веймарську конституцію.

Що ж до конспірології та всілякого окультизму, то це модні теми не тільки у німецьких радикалів. У росії звертаються, приміром, до шаманів. Притомні люди свої плани на таких «стовпах» не будують.

До речі, родина згаданого Генріха ХІІІ дистанціювалася від нього наприкінці літа через те, що він був «схильним до хибних уявлень теорії змови». А ще він був відомим своїми антисемітськими поглядами, а в січні 2019 року запам’ятався учасникам Всесвітньому вебфоруму в Цюріху тим, що звинуватив родину Ротшильдів і масонів у нібито фінансуванні війн і революцій з метою ліквідації монархій.

Фото: AA
Фото: AA

Отже, монархію він мріяв відновити.

Можна було б махнути рукою на божевільного старого, але проблема в тому, що такі погляди з радістю підхоплюють праві радикали, а також подекуди пересічні громадяни, які засмучені наразі інфляцією та іншими повсякденними проблемами.

«Правий екстремізм є найбільшою загрозою нашій демократії», – заявив рівно рік тому канцлер Олаф Шольц. (До речі, саме в день рейдів і арештів уряд Шольца відзначив перший рік своєї роботи, але це інша історія). 

Цю думку не один рік повторюють різні міністри внутрішніх справ ФРН. Загрозу не варто недооцінювати. Ті ж Бундесвер і правоохоронні органи ФРН останніми роками вже потерпали від гучних скандалів, пов’язаних з наявністю в їх лавах правих радикалів.

Імперські амбіції, схоже, збуджують сьогодні окремих неврівноважених персонажів – при владі та поза нею – у багатьох країнах. Але їм варто пам’ятати, що всі «фюрери» закінчували дуже погано.

Ольга Танасійчук, Берлін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-