В ОП пояснили, чому для покарання путіна за агресію потрібен спецтрибунал

В ОП пояснили, чому для покарання путіна за агресію потрібен спецтрибунал

Укрінформ
Міжнародний кримінальний суд не зможе мати належної юрисдикції в розслідуванні злочину агресії росії, тому єдиним способом притягти вище російське керівництво до відповідальності є створення спеціального трибуналу.

Про це розповів заступник керівника Офісу Президента Андрій Смирнов, відкриваючи у Вашингтоні дискусію "Кримінальне переслідування за злочин агресії, скоєний в Україні", повідомили Укрінформу в ОП.

"Злочин агресії має унікальний режим юрисдикції, окремий від інших злочинів Римського статуту, таких як воєнні злочини, злочини проти людяності та геноцид. Країни, які не є державами-учасницями Міжнародного кримінального суду, виключаються з юрисдикції цього суду в частині розслідування та притягнення до відповідальності за злочин агресії, незалежно від того, чи є вони жертвою агресії, чи агресором, за винятком випадку звернення з боку Ради Безпеки ООН. З огляду на той факт, що росія має право вето на рішення Ради Безпеки, таке звернення не просто складно реалізувати, це просто неможливо, і, відповідно, у цьому разі Міжнародний кримінальний суд не матиме належної юрисдикції в розслідуванні злочину агресії", - пояснив Смирнов.

За його словами, Україна хотіла б скористатися всіма юрисдикційними можливостями Міжнародного кримінального суду, але підтвердженням існуючої проблеми є той факт, що за 8 місяців ескалації війни не побачили зареєстрованого провадження щодо злочину агресії.

"І це точно не вина МКС. Ми вдячні МКС за ту невтомну роботу, яку вони проводять щодо документування та розслідування злочину геноциду, злочинів проти людяності. Але існує ризик того, що злочин агресії так і залишиться безкарним. І навіть якщо Україна швидко ратифікує Римський статут, ми об'єктивно розуміємо, що цього ніколи не зробить росія. А отже, унеможливить таке розслідування в рамках мандата Міжнародного кримінального суду", - заявив заступник керівника Офісу глави держави.

Смирнов переконаний, що єдиним способом покарати російське вище політичне керівництво за злочин агресії є створення Міжнародного спеціального трибуналу.

Читайте також: Україна не має сумнівів, що спецтрибунал для росії буде створений - Кориневич

Своєю чергою керівник Офісу Президента Андрій Єрмак заявив, що створити спеціальний трибунал для притягнення до відповідальності керівництва росії за агресію проти України, а не лише виконавців воєнних злочинів рф, потрібно і для досягнення миру.

«Мир – це універсальна цінність. Я впевнений, що всі ви його цінуєте, і немає такої людини й такого народу, які б не мріяли про мир, коли хтось його руйнує. Але мир неможливий без справедливості. А справедливість неможлива без правосуддя», - сказав Єрмак.

Саме тому, на його думку, обов'язковим елементом формули миру є створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії росії проти України.

«Злочин агресії – це альфа й омега війни. Розпочати злочинну та неспровоковану війну – це відчинити двері для тисяч злочинів різного рівня, що скоюються під час бойових дій і на окупованій території», – наголосив очільник ОП.

Він підкреслив, що недостатньо знайти й притягнути до відповідальності кожного, хто скоїв воєнні злочини.

«Мають бути покарані й ті, у чиїх головах визріло пекло агресії. Хто віддавав наказ почати цю злочинну війну і хто організував терор. Ось що таке справедливість. Ось чому Україна звертається до вас і до Сполучених Штатів Америки по підтримку наших зусиль зі створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії росії», – сказав Єрмак.

Читайте також: Президент: Україна робить усе можливе, аби трибунал над рф відбувся

В ОП розповіли, що дискусію «Кримінальне переслідування за злочин агресії, скоєний в Україні» провели два аналітичні центри США – United States Institute of Peace та Atlantic Council. У ній взяли участь керівництво Держдепартаменту США, члени Палати представників, сенатори та представники найбільших аналітичних центрів, включно з Human Rights Watch, Open Society тощо.

Як повідомляв Укрінформ, 13 листопада Парламентська асамблея Ради Європи закликала прискорити створення Спеціального міжнародного трибуналу для переслідування злочину агресії росії проти України.

Також Парламентська асамблея Ради Європи за результатами термінових дебатів на тему: “Нове загострення агресії російської федерації проти України” ухвалила резолюцію, у якій оголосила режим рф терористичним.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-