Експрезидента Гватемали і його заступника визнали винними у шахрайстві та змові

Експрезидента Гватемали і його заступника визнали винними у шахрайстві та змові

Укрінформ
Суд у Гватемалі визнав колишніх президента Отто Переса Моліну та віцепрезидента Роксану Бальдетті винними у шахрайстві та змові.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на АР.

Водночас зазначається, що обоє були виправдані за обвинуваченням у незаконному збагаченні.

Перес Моліна і Бальдетті подали у відставку в 2015 році і перебували під вартою за обвинуваченнями в погодженні та отриманні вигоди від митної схеми, відомої як La Linea («Лінія»). Вона передбачала змову з метою обдурити державу, дозволивши підприємствам ухилятися від імпортних мит за хабарі.

Близько 30 осіб, включаючи митників і бізнесменів, були причетні до справи, у якій ішлося про близько 1 мільйона доларів хабарів і 2 млн дол. втраченого доходу держави. Декого з обвинувачених суд виправдав у середу.

Перес Моліна, який очолював Гватемалу з 2012 по 2015 рік, відкидає обвинувачення. Він ще перебуває під слідством у двох справах.

Судове переслідування Переса Моліни стало визначною подією для Гватемали у її зусиллях щодо боротьби з системною корупцією за підтримки антикорупційної місії ООН (CICIG). Протягом 12 років місія підтримувала Спеціальну прокуратуру з боротьби з безкарністю в ліквідації десятків злочинних мереж, водночас зміцнюючи їхній потенціал для розгляду складних справ про корупцію.

Читайте також: США ввели санкції проти осіб і компаній, які експлуатували рудники Гватемали в інтересах росії

Президент Джиммі Моралес завершив місію CICIG у 2019 році, поки перебував під слідством. Відтоді зусилля по боротьбі з корупцією загальмувалися.

Уряд США різко критикував послаблення антикорупційних зусиль у Гватемалі та минулого року скасував американську візу нинішньому генеральному прокурору Гватемали Консуело Поррас через переслідування колишніх прокурорів, які проводили розслідування корупції.

Відтоді близько 30 колишніх антикорупціонерів втекли з країни.

Фото:globallookpress.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-