Узбекистан слідом за Казахстаном відмовився вступати в «газовий союз» із росією

Узбекистан слідом за Казахстаном відмовився вступати в «газовий союз» із росією

Укрінформ
Міністр енергетики Узбекистану Журабек Мірзамахмудов засудив російську пропозицію щодо "газового союзу" за участю рф, Казахстану та Узбекистану і заявив, що Ташкент не погодиться на політичні умови, які поставили б під загрозу національні інтереси.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на Reuters.

Як зазначається, минулого місяця росія заявила, що обговорює газовий союз з Казахстаном і Узбекистаном для підтримки поставок між трьома країнами та іншим покупцям, включаючи Китай.

Це частина зміни стратегії москви після її вторгнення в Україну, що спонукало Європейський Союз різко скоротити залежність від російських енергоносіїв, зазначає інформагентство.

Читайте також: Газпром заявив про скорочення експорту до Європи на 44% з початку року

Водночас міністр Мірзамахмудов сказав, що Узбекистан ще не отримав цієї пропозиції. "Навіть якщо буде укладено газову угоду з росією, це не означає союз", - сказав він.

За його словами, велися переговори про постачання російського газу трубопроводом через Казахстан, але це буде "технічний контракт", а не союз.

"Якщо ми імпортуємо газ з іншої країни, ми співпрацюємо тільки на основі комерційного договору купівлі-продажу. Ми ніколи не підемо на політичні умови в обмін на газ. Коротше кажучи, ми отримаємо запропонований нам газовий контракт тільки в тому випадку, якщо ми на нього погодимося, в іншому випадку - ні", - підкреслив міністр.

Читайте також: Немає ані безпеки, ані колективу, ані договору… А ОДКБ є!

Як зазначається, таке прохолодне ставлення Узбекистану до російської пропозиції відображає дедалі більші труднощі, з якими стикається москва, намагаючись нав’язати свою волю колишнім радянським республікам, у той час як сама веде війну проти України.

Проте Узбекистан залишається частково залежним від іноземного газу. Країна відчуває дефіцит газу протягом останніх кількох днів, оскільки споживання різко зросло через похолодання.

Мірзамахмудов сказав, що різке похолодання змусило Узбекистан припинити експорт до Китаю 6 мільйонів кубометрів газу на день.

Читайте також: Казахстан в ОБСЄ закликав до завершення військового конфлікту між росією та Україною

Раніше Казахстан заявив, що не підтримав ідею путіна про потрійний «газовий союз», пише Радіо Озодлик. За словами заступника глави МЗС Романа Василенка, Астана не дозволить використовувати свою територію для обходу західних санкцій і оцінюватиме проєкт «газового союзу» з урахуванням санкційних ризиків.

На думку експертів, створення «газового союзу» дало б змогу кремлю заробляти на продажі газу в обхід санкцій, запроваджених проти росії у відповідь на її вторгнення в Україну.

Як повідомлялося, напередодні Єврокомісія оголосила дев'ятий пакет санкцій проти росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-