Потрібна інституція для ідентифікації дітей на захоплених рф територіях - правозахисник

Потрібна інституція для ідентифікації дітей на захоплених рф територіях - правозахисник

Укрінформ
Директор “Інституту стратегічних досліджень та безпеки”, правозахисник і адвокат Павло Лисянський вважає за необхідне створити держінституцію, яка ідентифікуватиме українських дітей на тимчасово захоплених рф територіях.

Про це він сказав під час презентації аналітичного звіту “Примусова депортація дітей з тимчасово окупованих територій до рф” в Укрінформі.

“Як ми вважаємо, для того, щоб ідентифікувати кожне місце знаходження дітей на тимчасово окупованих територіях, потрібно створити державну інституцію. Наприклад, у Ізраїлі була відповідна структура, яка займалася репатріацією (осіб — ред.)”, - уточнив Лисянський.

Лисянський поінформував, що ця інституція, на його думку, має відповідати перед Верховною Радою, народом України, урядом, Президентом за результати своєї роботи.

Читайте також: росіянам потрібні здорові українські діти, а не хворі - правозахисниця

“Це наші люди, за них потрібно боротися. Український народ і його керівництво це, звичайно, показує. Але все одно - цих місць дуже багато, даних теж дуже багато, і ми маємо цим займатися”, - переконаний правозахисник.

Окремо адвокат уточнив, що депортація українських дітей — це частина злочину геноциду проти українського народу.

Директор “Інституту стратегічних досліджень та безпеки” заявив, що для росіян головним є зменшення кількості українців.

“І вони собі вигадали, що вони видадуть таким чином (українським дітям — ред.) російський паспорт і так збільшать кількість росіян”, - зазначив правозахисник.

Читайте також: «Трибунал для путіна»: правозахисники задокументували 30 різних типів злочинів рф в Україні

Він також наголосив, що у примусової депортації та знищенні українського народу є політичні ідеологи у рф, і всі вони належать до однієї організації — “Ізборського клубу”. "Це неурядова організація, до якої входить багато топових наукових ... і громадських діячів, режисерів тощо”, - сказав Лисянський.

За його словами, туди входять, зокрема, ідеолог “русского мира” Олександр Дугін, письменник Олександр Проханов та ін. “Їх багато ще, там дуже велика організація, і вони постійно щось розробляють, як знищити український народ. І дійсно, потрібно їх притягати (до відповідальності — ред.)”, - наголосив правозахисник.

Водночас він зауважив, що одним з архітекторів проєкту примусової депортації дітей з України є колишній російський дитячий омбудсмен, депутат державної думи Анна Кузнецова.

“І фактично, я б її навіть поставив вище за чинного дитячого омбудсмена Львову-Бєлову у цьому процесі”, - заявив Лисянський.

Читайте також: В Україні зареєстрували понад 51 700 воєнних злочинів рф

Як повідомляв Укрінформ, в Офісі омбудсмена заявили, що наразі вважаються депортованими 13 112 дітей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-