ООН отримує інформацію про воєнні злочини росії щодня - Верховний комісар із прав людини

ООН отримує інформацію про воєнні злочини росії щодня - Верховний комісар із прав людини

Укрінформ
Управління Верховного комісара ООН з прав людини щодня отримує інформацію про воєнні злочини російської федерації в Україні.

Як передає Укрінформ з посиланням на пресслужбу ООН, про це Верховний комісар ООН із прав людиини Фолькер Тюрк заявив журналістам у середу в Києві за підсумками свого чотириденного візиту в Україну.

«Продовжує надходити інформація про позасудові страти, катування, свавільні затримання, насильницькі зникнення та сексуальне насильство щодо жінок, дівчат і чоловіків», - зазначив він.

Страждання, яких зазнають мільйони цивільних осіб по всій Україні, не повинні сприйматися у світі ніби якась нова норма, заявив Тюрк.

Читайте також: ООН опублікувала доповідь про масові страти цивільних в Україні військовими рф

За його словами, масштаби пошкоджень і руйнувань, які він побачив в Ізюмі, «шокуючі».

Він зазначив, що боїться за всіх тих, кого чекає «довга, похмура зима». «Прогноз дуже тривожний», - додав він.

Водночас моніторингова місії ООН з прав людини в Україні має оприлюднити доповідь, де буде задокументовано злочини щодо 441 цивільної особи в районах Київської, Чернігівської та Сумської областей, які до початку квітня перебували під контролем росії, а також у частинах Харківської та Херсонської областей, які нещодавно були повернуті під контроль України, сказав Тюрк.

«Є вагомі підстави вважати, що задокументовані в доповіді страти без належного судового розгляду являють собою воєнний злочин - умисне вбивство», - пояснив він.

Тюрк нагадав, що внаслідок російського вторгнення в Україну 17,7 млн чоловік потребують гуманітарної допомоги. Він додав, що третина населення була змушена покинути свої домівки, 7,9 млн – залишили країну (переважно жінки й діти) і 6,5 млн – є внутрішньо переміщеними особами.

Читайте також: Макрон виступає за притягнення путіна до відповідальності за воєнні злочини

«Хотів би підкреслити, що найефективніший спосіб зупинити безперервний потік жорстокості - це покласти край цій безглуздій війні – відповідно до Статуту ООН та міжнародного права», - зазначив Верховний комісар.

Як повідомляв Укрінформ, у неділю, 4 грудня, Фолькер Тюрк розпочав свій чотириденний візит в Україну на запрошення українського уряду.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-