Литва наступного року тренуватиме більше українських військових

Литва наступного року тренуватиме більше українських військових

Укрінформ
Міністерство оборони Литви та литовська армія нарощують обсяг курсів підготовки українських військовослужбовців.

Про це повідомляється на сайті відомства.

На курсах, організованих Міністерством оборони та литовською армією 2022 року, пройшли навчання близько 500 військовослужбовців української армії. З метою зміцнення життєстійкості України темпи навчання буде збільшено: 2023 року литовська армія навчатиме близько 1500 українських військовослужбовців, з яких 1100 перебуватиме у Литві.

«Литва продовжуватиме підтримувати Україну всіма можливими способами… до закінчення війни, розпочатої росією. Ми також посилюватимемо можливості української армії навіть після закінчення війни: наша підтримка має допомогти як виграти цю війну, так і забезпечити територіальну цілісність України у довгостроковій перспективі… для забезпечення стримування у майбутньому», — заявив міністр оборони Арвідас Анушаускас.

Читайте також: Тристороння міжпарламентська асамблея закликала прискорити вступ України до ЄС і НАТО

Цього тижня у Литві стартували останні заплановані цього року курси для українських солдатів – вони навчають солдатів безпечним діям в умовах хімічного, біологічного, радіологічного та ядерного зараження. У грудні завершаться й інші курси - щодо боротьби з безпілотниками та збору розвідувальної інформації з відкритих джерел, які стартували раніше.

Загалом 2022 року інструктори литовської армії навчали українських військових на 18 різних курсах. Разом зі своїми партнерами Литва організувала базовий військовий курс для українців, молодших командирів, інструкторів, підготовку спецпідрозділів, навчила українських солдатів вибуховим роботам та розмінуванню. Також пройшли навчання оператори та ремонтники різної військової техніки.

«Навчаючи українських солдатів, ми сприяємо не лише Україні, а й зміцненню безпеки Литви та всієї Європи. Ця підтримка є надзвичайно гнучкою і може бути адаптована до різних потреб України, які актуальні не тільки зараз, а й виникнуть згодом», — зазначив Анушаускас.

Читайте також: Литва оголосила про передачу Україні боєприпасів до артилерії

Частина навчання, запланованого у Литві 2023 року, буде сегментом нещодавно створеної Військової місії Європейського Союзу з підтримки України (EUMAM Ukraine). Планують навчити близько 15 000 осіб на територіях країн-членів ЄС.

Фото: Delfi

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-