Італія - про угорське вето щодо України: ЄС має змінити правила

Італія - про угорське вето щодо України: ЄС має змінити правила

Укрінформ
У зв'язку з блокуванням Угорщиною мільярдної допомоги з боку Євросоюзу Україні міністр закордонних справ Італії Антоніо Таяні висловився за скасування принципу одностайності та національного права вето при ухваленні рішень в ЄС.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це глава італійського МЗС заявив у середу після зустрічі зі своїм австрійським колегою Александером Шалленбергом у Відні.

"Одностайність блокує Європу", - заявив Таяні.

Коментуючи угорське вето на макрофінансову допомогу Україні, італійський міністр заявив, що "потрібно змінити європейські правила". "Нам треба більше приймати рішень більшістю голосів. Якщо ви хочете більшої та сильнішої Європи, то одностайність має залишитися в минулому", - закликав Таяні до ухвалення рішень за принципом так званої кваліфікованої більшості голосів "у кожній сфері".

Це правило передбачає, що рішення мають бути підтримані щонайменше 55% країн-членів (15 з 27), які представляють 65% населення ЄС.

Читайте також: Орбан заперечив, що Угорщина прагне заблокувати допомогу Україні від ЄС

Глава МЗС Австрії також дав зрозуміти, що країни ЄС не повинні піддатися на тактику угорського шантажу. "Якщо у нас є спільна позиція щодо російської агресії проти України, то ми також повинні бути внутрішньо надійними, коли йдеться про наші цінності", - заявив Шалленберг, натякаючи на порушення Угорщиною принципу верховенства права.

Як повідомлялося, у вівторок під час зустрічі міністрів фінансів ЄС у Брюсселі Угорщина заблокувала виділення Україні 18 млрд євро макрофінансової допомоги у 2023 році.

Раніше міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто заявив, що його країна не підтримує ідею колективного запозичення ЄС на ринку капіталів для допомоги Україні. Така позиція Угорщини може бути проявом тиску на Євросоюз на тлі того, що ЄС не поспішає надавати кілька мільярдів євро на відновлення Угорщини після пандемії COVID-19 під приводом невідповідності деяких рішень уряду Угорщини принципам верховенства права та поваги до прав людини.

Читайте також: Єврокомісія «заморозила» €5,7 мільярда для Угорщини

Єврокомісія сподівається досягти позитивного рішення на переговорах з Угорщиною щодо виділення надзвичайної макрофінансової допомоги для України.

Фото: Council Of The European Union

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-