Вступний іспит для України: що маємо зробити для виконання рекомендацій ЄС

Вступний іспит для України: що маємо зробити для виконання рекомендацій ЄС

Укрінформ
9 грудня,  9:30 - круглий стіл на тему: «Вступний іспит для України: що маємо зробити для виконання рекомендацій ЄС».

Організатор: Коаліція Реанімаційний Пакет Реформ.

Учасники: Ольга Стефанішина - віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України; Олександр Корнієнко - перший заступник Голови Верховної Ради України (TBC); Матті Маасікас - голова Представництва ЄС в Україні (TBC); Марчін Валєцкі - старший директор Національного демократичного інституту в Україні; Олександр Марусяк - експерт Центру політико-правових реформ; Артур Гебал - голова політичного відділу делегації ЄС в Україні; Вадим Міський - експерт Коаліції РПР, програмний директор ГО «Детектор медіа»;  Роман Смалюк - експерт Коаліції РПР, експерт Центру політико-правових реформ; Михайло Серебряков - експерт Коаліції РПР, виконавчий директор ГО «Разом проти корупції» (TBC); Євген Крапивін - експерт Центру політико-правових реформ; Олеся Архипська - менеджерка проєктів ГО «Разом проти корупції» (TBC); Ігор Бураковський - співголова Ради Коаліції РПР, голова правління Інституту економічних досліджень та політичних консультацій (TBC); Юлія Тищенко - експертка Коаліції РПР, керівниця Програми підтримки демократичних процесів Українського незалежного центру політичних досліджень (TBC); Ігор Розкладай - експерт Коаліції РПР, заступник директора, головний експерт із медійного права Центру демократії та верховенства права (TBC).

Модератор: Ольга Лимар - виконавча директорка Коаліції РПР.

Теми до обговорення:

  • Яка суть рекомендацій Єврокомісії?
  • Як влада та громадянське суспільство бачать стан і проблеми виконання цих рекомендацій?
  • Яка роль громадянського суспільства у виконанні рекомендацій та наступних етапів євроінтеграції?

Коротко.  У червні 2022 року Єврокомісія рекомендувала надати Україні статус країни-кандидата в члени ЄС за умови виконання сімох рекомендацій, які стосуються боротьби з корупцією та відмиванням коштів, ухвалення антиолігархічного законодавства та нового закону про ЗМІ, забезпечення прав національних меншин, а також конституційної, антикорупційної та судової реформ. Комісія планує надати детальну оцінку виконання Україною цих рекомендацій до кінця 2022 року.

Під час круглого столу експерти громадянського суспільства презентують документи з детальним аналізом стану виконання Україною рекомендацій Єврокомісії.

Формат заходу – офлайн (Зала 2) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: pressroomu@gmail.com

Акредитація триватиме до 09:00 9 грудня, для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали: 

Україна закликає ЄС 15 грудня дати імпульс щодо оцінки виконання семи рекомендацій на початку 2023 року 

Україна закликає лідерів Європейського Союзу на засіданні Європейської Ради 15 грудня дати імпульс щодо оцінки виконання семи рекомендацій Єврокомісії для старту перемовин про вступ до ЄС уже на початку року.

Про це заявила віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина у виступі на круглому столі в Укрінформі на тему: «Вступний іспит для України: що маємо зробити для виконання рекомендацій ЄС».

Вона зазначила, що серед партнерів України є чітко укорінене розуміння, що сім рекомендацій Єврокомісії є основним критерієм демократичності України і є однаково важливими для європейської і євроатлантичної інтеграції України, а також для фінансової допомоги.

За її словами, по кожному з семи блоків є максимальна концентрація політичної волі і пріоритизація цих завдань.

Стефанішина зазначила, що станом на сьогодні по кожній з рекомендацій Україна почала структурні процеси, які не дозволяють «уже ніяким чином маневрувати або гальмувати», а всі законодавчі ініціативи проходили і проходять експертизу міжнародних партнерів.

«Звичайно, з певного ракурсу можна сказати, що ми перебуваємо в процесі, але всі рішення, які вимагали політичної волі, ухвалення рішень парламенту, уряду, або запуску системних процесів у державі, здійснені, тому ми закликаємо лідерів ЄС 15 грудня на засіданні Європейської Ради дати імпульс щодо оцінки України по семи рекомендаціях уже на початку року, щоб ми витратили час до кінця 2023 року для підготовки до перемовин і додаткових імплементаційних заходів по семи рекомендаціях», – сказала Стефанішина.

Як повідомлялося, у червні 2022 року Єврокомісія рекомендувала надати Україні статус країни-кандидата в члени ЄС за умови виконання сімох рекомендацій, які стосуються боротьби з корупцією та відмиванням коштів, ухвалення антиолігархічного законодавства та нового закону про ЗМІ, забезпечення прав національних меншин, а також конституційної, антикорупційної та судової реформ. Комісія планує надати детальну оцінку виконання Україною цих рекомендацій до кінця 2022 року.

Корнієнко сподівається на ухвалення наступного тижня законів про процедуру відбору суддів КСУ та про нацменшини

Перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Корнієнко сподівається, що парламент наступного тижня ухвалить у другому читанні законопроєкти про вдосконалення процедури відбору кандидатур на посаду судді Конституційного Суду на конкурсних засадах, а також про національні меншини.

Про це він сказав під час круглого столу "Вступний іспит для України: що маємо зробити для виконання рекомендацій ЄС" в Укрінформі.

"Щодо законопроєктів про процедуру відбору суддів КСУ та про національні меншин – у мене є оптимістичне сподівання, що наступного тижня ці документи будуть проголосовані у другому читанні", – сказав перший віцеспікер.

За його словами, проєкт №7662 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення порядку відбору кандидатур на посаду судді Конституційного Суду України на конкурсних засадах" повністю відповідає рекомендаціям Венеційської комісії, а щодо законопроєкту №8224 "Про національні меншини (спільноти) України" ще очікується висновок Ради Європи.

Як повідомляв Укрінформ, 6 вересня парламент ухвалив у першому читанні проєкт закону №7662 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення порядку відбору кандидатур на посаду судді Конституційного Суду України на конкурсних засадах".

1 грудня Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт №8224 "Про національні меншини (спільноти) України".

Надмірна політизація навколо законопроєкту "Про медіа" може сповільнити процес його ухвалення – Корнієнко

Надмірна політизація навколо законопроєкту №2693-д "Про медіа" може сповільнити процес його ухвалення в другому читанні.

Таку думку перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Корнієнко висловив під час круглого столу "Вступний іспит для України: що маємо зробити для виконання рекомендацій ЄС" в Укрінформі.

"Щодо законопроєкту "Про медіа" ситуація складніша. Він має дуже багато правок, навколо нього багато дискусій. Ми працюємо над тим, щоб він наступного тижня вийшов у зал. Але є певні побоювання, що надмірна політизація цього процесу може нам завадити", – сказав перший віцеспікер.

Водночас Корнієнко поінформував, що паралельно з базовим проєктом закону "Про медіа" напрацьовується документ щодо реклами. За його словами, Комітет ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики працює над тим, щоб наступного тижня спрямувати драфт цього законопроєкту на експертизу до Ради Європи, доопрацювати після отримання висновків та вже в січні проголосували в першому читанні. Корнієнко підкреслив, що попередньо до законопроєкту щодо реклами очікується менше правок, ніж до медійного проєкту.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада України 30 серпня ухвалила в першому читанні законопроєкт №2693-д "Про медіа".

Виконання Україною семи рекомендацій ЄК не означає автоматичного початку перемовин про вступ до ЄС - дипломат

Виконання Україною семи рекомендацій Єврокомісії дуже важливе, однак для початку перемовин при приєднання до ЄС необхідне одностайне рішення усіх країн-членів євроспільноти.

Про це голова політичного відділу Представництва ЄС в Україні Артур Гебал сказав у виступі на круглому столі в Укрінформі на тему: «Вступний іспит для України: що маємо зробити для виконання рекомендацій ЄС».

Дипломат зазначив, що Представництво ЄС в Україні тісно і якісно співпрацює з українськими посадовцями щодо виконання семи рекомендацій Єврокомісії і вірить в їх реалізацію.

«Є різні зауваження, це нормальний робочий процес, але загалом виконання просувається… Звичайно, виконання семи рекомендацій дуже важливе насамперед для модернізації самої України і подальшого процесу європейської інтеграції. Але водночас це не означає автоматичного початку переговорів з ЄС - як ви добре знаєте, для цього потрібне одностайне рішення Ради Європейського Союзу, яке стане першим кроком для початку обговорення всіма країнами-членами», - сказав Гебал.

Він також спрогнозував, що Єврокомісія дивитиметься на відданість України реалізації цих рекомендацій.

За його словами, Єврокомісія розглядає виконання наданих нею рекомендацій як докладання зусиль щодо реформування України і сподівається, що їх реалізація дійсно зможе наблизити Україну до ЄС.

«Ми цінуємо ту швидкість, з якою Україна проводить реформи, але також важливо, щоб це були якісні рішення і належні закони, аби потім не довелось їх змінювати», - застеріг голова політичного відділу Представництва ЄС в Україні.

Як повідомлялося, віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина закликала лідерів Європейського Союзу на засіданні Європейської Ради 15 грудня дати імпульс щодо оцінки виконання семи рекомендацій Єврокомісії для старту перемовин про вступ до ЄС уже на початку року.

11 листопада вона заявила, що українська влада вже з січня почне формувати переговорні позиції по кожному з пунктів угоди про приєднання до Європейського Союзу.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-