Ефективність російської пропаганди на Херсонщині вкрай низька - експерт

Ефективність російської пропаганди на Херсонщині вкрай низька - експерт

Укрінформ
Нині москва нарощує медійну присутність у Херсонській області, і необхідно не допустити інформаційної ізоляції жителів на тимчасово захопленій території.

Про це заявив херсонський журналіст та медіаексперт Іван Антипенко під час експертного семінару “Херсонщина в умовах окупації. Врядування, пропаганда, репресії”, організованого Центром близькосхідних досліджень спільно з Головною редакцією Укрінформу “Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки”.

Він відзначив тенденцію до менш активного висвітлення подій на захопленій частині Херсонської області у загальнонаціональних ЗМІ.

"В той час, коли москва нарощує свою медійну присутність і вплив у Херсонській області, Україні слід працювати більш наполегливо, аби не допустити інформаційної ізоляції людей в окупації", - зазначив медіаексперт.

Натомість співробітник “Центру журналістських розслідувань”, куратор медіацентру “ІРС Херсон” Петро Коберник вважає, що ефективність російської пропаганди на Херсонщині вкрай низька. Загарбники намагаються агітувати херсонців за допомогою телебачення, радіо та газет, в той час як для абсолютної більшості мешканців області основним джерелом інформації є інтернет.

Створені ж колаборантами Телеграм-канали зібрали досить нечисленні аудиторії. Більшу загрозу, на думку журналіста, становлять традиційні для херсонців медійні ресурси, які під тиском окупантів міняють свою риторику.

Читайте також: ЦПД викрив ще один фейк роспропаганди - про «скасування експортних санкцій»

Про те, як російська пропаганда створює картинку місцевої "підтримки", розповів юний херсонець Владислав Бала. Він з друзями став випадковим свідком нищення портретів героїв Небесної сотні в захопленому місті. Погрозами викрадення і фізичної розправи вандали змусили хлопців допомагати у цьому, а сам процес зняли на відео, яке потім з’явилося в Мережі.

Журналіст із Каховки Олега Батурин також став жертвою загарбників: його викрали і незаконно утримували росіяни. Він розповів, що на початку вторгнення на Херсонщину місцеві ветерани АТО легковажили загрозами, які для них становила окупація. До того ж місцева влада намагалася заспокоїти і переконати, що ситуація під контролем. Людям не роз’яснювали, що робити, як переховуватися, знищувати реєстри, списки тощо. В результаті було змарновано час.

У Херсонській області загарбники вдалися до терору і грабунку. Тому абсолютна більшість місцевих з нетерпінням чекають повернення української влади. При цьому росіяни так і не змогли встановити тотальний контроль в усіх населених пунктах, оскільки кількість готових колаборувати з ними реально незначна.

Як повідомляв Укрінформ, на Херсонщині жителі регулярно проводили мирні акції протесту проти агресора. Військові рф застосовували силу та зброю проти людей. Наразі вони блокують «зелені коридори», евакуацію, викрадають мирних жителів, серед яких журналісти, керівники громад, депутати, активісти, учасники АТО, фермери, вчителі. На тимчасово захопленій території регіону вичерпуються ресурси, зупинився бізнес.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-