Українські банки залишаються операційно прибутковими - НБУ

Українські банки залишаються операційно прибутковими - НБУ

Укрінформ
За результатами роботи протягом чотирьох місяців 2022 року банківський сектор залишається операційно прибутковим — чистий операційний прибуток за цей період зріс на 10% у річному вимірі.

Про це повідомляє Національний банк України в Телеграмі, передає Укрінформ.

«Банківський сектор залишається операційно прибутковим, незважаючи на нижчі темпи зростання операційних доходів та збільшення операційних витрат унаслідок воєнних дій. Чистий операційний прибуток за результатами чотирьох місяців 2022 року зріс на 10% р/р (рік до року - ред.), попри скорочення цього показника у березні-квітні», - йдеться в повідомленні.

У НБУ зазначають, що банкам вдалося сформувати значні обсяги резервів під очікувані збитки через наслідки війни. Відрахування в резерви зросли у 7 разів порівняно з січнем-квітнем 2021 року – до 32,7 млрд грн, із них 83%, або 27,0 млрд грн, були сформовані в березні-квітні.

Читайте також: Гетманцев: У комерційних банків є достатньо грошей, аби відновлювати кредитні програми

Як підкреслює регулятор, через зниження бізнес-активності з початку повномасштабної війни відбулося падіння попиту на кредити й банківські послуги та скоротилися суми розрахунків – ключової бази комісійних доходів банків.

Також на доходах фінустанов негативно позначилося запровадження ними кредитних канікул та зниження комісії за користування послугами. Відтак, чистий комісійний дохід банків в січні-квітні скоротився на 22% рік до року; зростання чистого процентного доходу в квітні становило 18% рік до року порівняно з 35% за січень-лютий 2022 року.

У результаті чистий збиток банківського сектору за перші чотири місяці цього року становив 7,4 млрд грн, хоча ще у січні-лютому банки працювали з чистим прибутком у 9,9 млрд грн.

Читайте також: В Україні працюють понад 80% банківських відділень - НБУ

Доходи банків у січні-квітні зросли на 11% у річному вимірі, до 88,6 млрд грн, витрати – на 53%, до 96,0 млрд грн.

Як повідомлялося, через формування резервів під очікувані збитки від наслідків війни збиток банківського сектору в першому кварталі 2022 року становив 160 млн грн. Загалом станом на 1 квітня 2022 року 44 із 69 платоспроможних банків були прибутковими та отримали чистий прибуток у розмірі 5,85 млрд грн, 25 – збитковими зі збитком 6,01 млрд грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-