Херсонці в окупації потребують психологічної, інформаційної та фінансової підтримки - експерти

Херсонці в окупації потребують психологічної, інформаційної та фінансової підтримки - експерти

Укрінформ
Спротив окупації жителів Херсонської області чинитимуть довше за чіткої підтримки з боку держави – і психологічної, і інформаційної, і фінансової.

Про це під час пресконференції в Укрінформі на тему: «Херсонщина в умовах окупації. Врядування, пропаганда, репресії» заявила херсонська громадська активістка, експертка Ольга Жукова, яка виїхала на початку травня на територію, що контролюється ЗСУ.

«Спротив чинити можна буде легше і довше, якщо буде чітка підтримка держави … Це і психологічна підтримка, і інформаційна підтримка, бо коли в тебе є доступ до інтернету, ти можеш мати альтернативні джерела інформації», - каже Жукова.

Зокрема, вона зазначила, що її родина, завдяки застосунку «Дія» отримувала інформацію, підключившись до українського радіо, коли не було інтернету, а коли інтернет з’явився – користувалися послугами українського онлайн-телебачення.

Вона підкреслила, що онлайн-сервіси – це справжня «революція України», яку треба підтримувати і розвивати. За словами експертки, в окупації можна виживати оскільки є можливість здійснювати онлайн-платежі, отримувати онлайн-послуги. На переконання експертки, такі сервіси потрібно все більше розвивати, щоб жителі могли отримувати адміністративні, освітні, соціальні послуги онлайн.

Друге – це фінансовий ресурс, якщо він є, людина в окупації має можливість якомога довше не йти на контакт з ворогом, ігнорувати окупанта, і, відповідно, не йти з ним на жодні форми співпраці, каже Жукова.

Як зазначила громадська активістка, недостатньо лише слів про те, що про Херсон пам’ятають, потрібна дуже чітка комунікація з боку держави, цього на сьогодні не вистачає.

Виконавча директорка громадського центру «Нова Генерація» (м. Херсон) Оксана Глєбушкіна, своєю чергою, зазначила, що жителі області в окупації мають єдине завдання – вижити фізично. Вона вважає, що дуже важливо казати про те, що ті, хто залишився у Херсоні – це не зрадники.

Глєбушкіна, підкреслила, що це завдання вижити – воно подвоєне для тих, хто залишився і виконує свій професійний обов’язок. Такі жителі області фактично мають крім завдання вижити і залишитися живим, ще й завдання залишитися вірним присязі, бути таким, кого не засудять за колаборацію. Тому вони потребують чітких інструкцій. Зокрема, за її словами, інструкції, які були раніше для представників органів місцевого самоврядування з приводу того, що треба виїхати з окупованої території – для Херсона звучать як знущання за відсутності зелених коридорів, коли виїхати не можна або дуже ризиковано.

Читайте також: На Херсонщині мирний спротив окупації триває – активістка

Крім того, в умовах відсутності зелених коридорів, виникає питання - за рахунок чого жити. Працівники сфери освіти – вчителі, наразі отримують 2/3 зарплати, працівники органів місцевого самоврядування – частина пішла у відпустки, частина звільнилися, частина отримують 2/3 зарплати. Як підкреслила Глєбушкіна, з одного боку, навантаження збільшилося на тих, хто залишився і продовжує працювати, з іншого боку, для тих, хто отримує гроші з місцевого бюджету – загроза з наближенням закінчення фінансового року, бо місцевий бюджет не наповнюється.

Так само необхідно розуміти, яким чином держава буде забезпечувати матеріальну підтримку освітян в умовах окупації з 1 вересня. «У нас велике питання, як взагалі зараз може бути забезпечений освітній процес з 1 вересня. Я маю на увазі і примус до зміни програм… і як буде нараховуватися… якщо реальна кількість учнів вона зміниться. І якщо не буде цієї «сітки» і норми 27 учнів на один клас – класи не відкриються…», - зазначила Глєбушкіна.

Читайте також: На Херсонщині росіяни запускають мовлення пропагандистського радіо «Крим»

Наступне питання, як взагалі вони будуть здійснювати це навчання, якщо доведеться це робити ще в умовах окупації - дистанційно, фізично, каже Глєбушкіна. Наразі, на її думку, мають бути створені експертні групи, що будуть напрацьовувати механізми, що могли б допомогти людям на тимчасово окупованих територіях відчувати захищеність з боку держави.

Як повідомляв Укрінформ, у Херсонській області загарбники блокують «зелені коридори», евакуацію, викрадають мирних жителів, серед яких журналісти, керівники громад, депутати, активісти, учасники АТО, фермери, вчителі.

На тимчасово захопленій території регіону вичерпуються ресурси, зупинився бізнес.

Президент Володимир Зеленський удостоїв Херсон спеціального звання "Місто-герой".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-