Польща розірвала газову угоду з росією

Польща розірвала газову угоду з росією

Укрінформ
Польща розірвала так звану Ямальську угоду з росією про постачання і транзит до Європи російського газу, яка діяла майже 30 років.

Про це в коментарі PAP повідомила міністр клімату і довкілля Польщі Анна Москва, передає Укрінформ.

За її словами, ще 13 травня уряд ухвалив резолюцію про розірвання з рф газової угоди від 1993 року щодо постачання російського газу до Польщі та його транзиту до Європи. Міністр наголосила, що рішення уряду було "природнім кроком" після того, як росія 27 квітня припинила постачання газу до Польщі внаслідок відмови Варшави платити газпрому в рублях.

"Коли росія відрізала нас від постачання газу, порушуючи тим самим положення угоди, польський уряд визнав: з огляду на невиконання її важливих положень, угода перестала діяти", – наголосила Москва.

Як констатувала міністр, припинення дії угоди "однозначно і безкомпромісно завершує історію польсько-російських газових відносин".

Вона підкреслила, що уряд Польщі послідовно реалізував стратегію диверсифікації джерел енергопостачання і готувався наприкінці цього року до завершення майже 30-річної угоди з рф про постачання газу і відмови від купівлі у подальшому газу з російського напрямку.

Читайте також: Австрія не платить за газ рублями, це російський фейк – Негаммер

"Слушність налаштованості уряду стати повністю незалежними від російського газу підтвердила агресія росії проти України. Ми завжди знали, що росія є ненадійним партнером", – констатувала Москва, зауваживши, що в 2006, 2009 й 2014 роках мали місце нічим необґрунтовані перебої у постачанні газу з рф до Польщі.

Міністр повідомила, що Ямальський газопровід продовжуватиме функціонувати відповідно до європейського законодавства. Завдяки цьому на ньому діятиме так званий фізичний реверс, тобто здатність постачати газ до Польщі з Німеччини.

Як повідомлялося, наприкінці березня президент рф путін підписав указ, згідно з яким країни, що запровадили санкції щодо росії за збройну агресію проти України, мають платити за газ у рублях, а не в доларах чи євро. Більшість країн ЄС, які купують газ у росії в євро, відмовилися це робити. Єврокомісія визнала ультиматум москви незаконним. Після цього росія припинила поставки газу до кількох країн ЄС, зокрема Польщі.

Читайте також: росія знову використовує газ як інструмент для шантажу – Єврокомісія

Так званий Ямальський контракт між Польщею та росією, що був підписаний у 1993 році та згодом продовжений у 2010 році, передбачав поставки щороку близько 10 млрд кубометрів газу. Згідно з формулою "бери або плати" (take-or-pay), яку Газпром нав'язав польській компанії, PGNiG мусила купувати щороку (до кінця 2022 року) не менш ніж 8,7 млрд кубометрів газу.

Фото: РАР

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-