Битва за Україну. День вісімдесят восьмий

Битва за Україну. День вісімдесят восьмий

Укрінформ
ЗСУ знищили російську самохідну артилерійську установку (САУ) 2С4 Тюльпан і збили черговий штурмовик СУ-25 

Президент Польщі Анджей Дуда став першим іноземним лідером, який особисто виступив у Парламенті України після повномасштабного вторгнення росії. Верховна Рада проголосувала за продовження терміну дії воєнного стану та мобілізації в Україні на 90 днів. Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію про вісімдесят восьмий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 6 ЦИТАТ

  1. Володимир Зеленський, президент України: «Сьогодні ми з Анджєєм (Анджей Дуда – президент Польщі. Ред) розуміємо один одного з пів слова. Наші парламенти, уряди і загалом наші народи – розуміють один одного як ніколи. І неважливо, кирилиця чи латиниця, неважливо, як ми пишемо «воля» і «незалежність». Важливо, що ці речі українці і поляки промовляють однаково. І однаково готові їх захищати».

  1. Анджей Дуда, президент Польщі: «Я не заспокоюся, поки Україна не стане повноправним членом ЄС, адже Україна - це обличчя Європи! Захисник великої європейської родини! Жодні звірства не змусять українців стати на коліна».

  1. Варфоломій, Вселенський патріарх: «Московський патріарх Кирило мав би зректися цього звання після вторгнення РФ в Україну... Я б зрікся патріаршества, бо те, що діється, не є в дусі Євангелія».

  1. Клеман Бон, держсекретар при МЗС Франції: «Мета Франції полягає у недопущенні перемоги РФ в Україні та у тому, щоб звільнити Україну від російських військ. Вони не провокували війну у Росії. Вони прагнуть звільнитися від країни, яка їх окупує як суверенну державу».

  1. Марк Міллі, глава Об'єднаного комітету начальників штабів (США): «Агресія, залишена без відповіді, лише спонукає агресора.  Давайте ніколи не забудемо різанину, яку ми щойно бачили в Бучі. Пам'ятайте різанину, що сталася в Маріуполі. І найкращий спосіб вшанувати їхню жертву – підтримати їхню боротьбу за свободу та протистояти тиранії».

  1. Павло Клімкін, ексміністр закордонних справ України: «Включення до списку (санаційного. Ред) колишнього сенатора Маккейна, що помер у 2018 році, - це «по Фрейду». Не просто ляп, це російська шизофренія. Маккейн назвав путінський режим бензоколонкою, якою керує мафія. Він мріяв, щоб ця бензоколонка закрилася, а світ вважав путінський режим злочинною мафією. Його мрія почала збуватися, і за це у москві ненавидять і бояться навіть мертвого Маккейна».

БОЙОВІ ДІЇ

Генштаб оперативна інформація на 18:00 22 травня

- на Сіверському напрямку ворог продовжує обстріли в Сумській та Чернігівський областях.

- на Слобожанському напрямку ворог здійснює систематичні артилерійські обстріли.

- на Лиманському напрямку ворог обстріляв населені пункти Лиман, Закітне, Озерне та Діброва.

- на Сєвєродонецькому напрямку противник вів бойові дії в районі населеного пункту Прудівка.

- на Бахмутському напрямку окупанти вели бойові дії в районі населених пунктів Тошківка, Комишуваха, Трипілля та Василівка.

ЗСУ на Запоріжжі знищили кілька ворожих артилерійських систем. На Луганщині знищили російську самохідну артилерійську установку (САУ) 2С4 Тюльпан, також десантники ракетою Stinger збитли російський літак Су-25.  

Біля причалів у Південній бухті окупованого Севастополя стоять два підводні човни проєкту «Варшав’янка».

«УКРІНФОРМ»: Загалом у складі Чорноморського флоту Росії – шість підводних човнів проєкту «Варшав’янка». Дальність їх ходу у підводному положенні складає: 400 миль. Озброєні ракетами «Калібр». ВМС України має бути перебудовані так, щоби таке у Чорному морі більше не плавало.

В Україні ліквідували племінника генерала, Євкурова, заступника Шойгу, командира десантно-штурмової роти військ рф капітана Адама Хамхоєва.

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

Російські війська вбили в Україні 232 дитини, 430 зазнали поранень.

Наслідки обстрілів:

            - на Запоріжжі ворожі обстріли пошкодили газопровід.

- на Херсонщині у Білозерській селищній тергромаді троє людей загинуло внаслідок ворожого обстрілу, зруйнованор 10 приватних будинків.

- на Миколаївщині у Первомайську через ворожий обстріл горіли господарчі будівлі.

Ситуація в областях на 8:00 22 травня:

- Запорізька область: уночі 3 прильоти ракет по селу біля Запоріжжя.

- Луганщина: ворог цілодобово веде артилерійські та мінометні обстріли житлових кварталів. Пошкоджені будинки.

- Донеччина: росіяни обстріляли 12 населених пунктів, зруйновані 58 цивільних об’єктів. Є загиблі та поранені.

- Миколаївщина: внаслідок обстрілів - 9 постраждалих. Місто Миколаїв - 5 постраждалих.

- Херсонщина: вибухи та обстріли у всіх районах. У 5 населених пунктах, які межують з сусідніми областями та знаходяться  на лінії фронту, відсутня вода, світло та газ. Ворог мінує мости та дороги, якими жителі покидають регіон.

- На Харківщині за добу російські війська поранили 11 людей.

В Енергодарі унаслідок вибуху постраждав самопроголошений «мер» Андрій Шевчик та його охоронці.

У тимчасово захоплених містах Запоріжжя призначені ворогами «адміністрації» вимагають від підприємців торгувати за рублі і встановлюють «курси валют»: по 2-2,5 руб. за 1 грн – Запорізька ОВА.

На Херсонщині російські загарбники запускають мовлення пропагандистського радіо «Крим», для цього вони залучили ведучу з Криму.

УКРАЇНА

Президент Польщі Анджей Дуда прибув з візитом до України. Виступив у Верховній Раді.

Верховною Радою прийнято:

- продовження воєнного стану і загальної мобілізації на 90 днів, до 23 серпня.

- рішення про вихід України з трьох Угод СНД;

- дозвіл щодо відмови в державній реєстрації ліків, вироблених у росії чи білорусі;

- заборону пропаганди символів російського неонацистського режиму.

«УКРІНФОРМ»: Воєнний стан почав діяти в Україні з 24 лютого, в день вторгнення російських військ та продовжувався тричі на 30 діб. Загальна мобілізація була оголошена в Україні також 24 лютого але відразу на 90 діб. От якби 24-го, на День Незалежності, ще й парад Перемоги прийняти!

Президент Зеленський анонсував надання громадянам Польщі особливого статусу в Україні. Також Україна і Польща домовились спростити перетин кордону.

Президент Зеленський підписав указу щодо встановлення почесної відзнаки «Місто-рятівник», і першим цю відзнаку отримав польський Жешув.

На Всесвітній гімназіаді-2022 збірна України здобула 48 медалей.

У Донецькій та Луганській областях скоротили комендантську годину – від 23 травня вона триватиме з 21:00 до 05:00.

ЕКОНОМІКА

Верховна Рада ратифікувала кредитну гарантію для Укргідроенерго на $250 млн.

З понеділка, 23 травня, за перевищення габаритно-вагових норм буде накладатися штраф, згідно чинного законодавства.

«УКРІНФОРМ»: Штраф складає: за перевищення габаритно-вагових норм на 5% -10% - 8 500 грн; на 10% -20% - 17 тис. грн; на 20%-30% - 34 тис. грн; на понад 30% - 51 тис. грн.

«Українське Дунайське пароплавство» провело аукціони з перевезення зерна.

«УКРІНФОРМ»: За результатами аукціонів пароплавству вдалося заробити 45 млн грн. Це дозволяє запустити перевезення аграрної продукції річкою Дунай до портів Болгарії та Румунії. Економіка працює, відновлюється...

Україна за будь-яких обставин залишиться на ринку зерна, в тому числі завдяки зусиллям зі спрощення логістики між Україною і ЄС - Тарас Качка, заступник міністра економічного розвитку України.

Послаблення на валютному ринку не зачеплять імпортерів та експортерів.  Оголошені ж Нацбанком валютні послаблення стосуються лише роботи банків у готівковому сегменті ринку - Катерина Рожкова, перший заступник голови НБУ.

«УКРІНФОРМ: Сьогодні всі операції між клієнтами, які купують валюту для імпорту чи продають від експорту, здійснюється за курсом близьким до офіційного - це фіксований курс НБУ 29,5 грн/дол. +1%.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

Болгарія з 1 червня зменшить розмір виплат для українських біженців.

«УКРІНФОРМ»: Програма продовжиться на державних, комунальних та відомчих курортах. Вона передбачає 15 левів на добу (порівняно з 40 левами до кінця травня, 1 лев - 15,7 грн) на людину.

Фінляндія конфіскувала на своїй території російського майна на €76 млн.

У Давосі з 22 по 26 травня пройде Всесвітній економічний форум, який збере близько 2,5 тисяч гостей. У понеділок очікується виступ президента України Володимира Зеленського.

 «УКРІНФОРМ»: Вперше за 35 років форум пройде без участі російських бізнесменів та чиновників. Центральна тема зустрічі: «Переломний момент історії: Державна політика та бізнес-стратегії».

Під час саміту міністрів торгівлі Азіатсько-Тихоокеанського регіону у Бангкоку делегати Японії, США та ще трьох країн демонстративно вийшли із зали, коли розпочався виступ міністра економічного розвитку росії.

ВОРОГ

лукашенко прилетів до Сочі на зустріч із путіним.

«УКРІНФОРМ»: Мабуть, тема зустрічі - залучити білоруські війська до війни на території України? А взагалі, це у них тепер така імітація міжнародних контактів: тільки між собою.

У росії підпалили черговий військкомат. Це як мінімум 13-й випадок з початку війни з Україною.

російська пропаганда поширює фейк, що іноземні компанії продовжують бізнес в росії та шукають шляхи для обходу обмежень, щоб торгувати з російською федерацією.

Глава міністерства транспорту рф Віталій Савельєв заявив, що міжнародні санкції призвели до серйозних проблем з логістикою в країні.

Алла Роєнко, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-