Джонсон: Демократичний світ міг зазнати катастрофи, якби Україна не зупинила путіна

Джонсон: Демократичний світ міг зазнати катастрофи, якби Україна не зупинила путіна

Укрінформ
Зусилля України, яка в перші тижні повномасштабної російської агресії зупинила наступ загарбницьких військ і не дозволила реалізуватися планам путіна, відвели цивілізований світ від катастрофи, у якій автократії намагалися би перекроювати кордони силою та змінювати світоустрій.

Про це заявив під час виступу в Атлантичній раді у Вашингтоні колишній прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон, передає кореспондент Укрінформу.

«Зараз ми побачили, що означає російська окупація, і знаємо, що відбувається на територіях, які росія окупує досі. Ми бачили, які жахи залишають війська путіна після того, як їх витісняють», - зауважив Джонсон.

Він підкреслив, що у разі реалізації планів окупувати Україну путін запровадив би поліцейську державу – більш мерзенну й жахливу, ніж світ бачив за часів радянських лідерів. У цьому зв’язку політик нагадав про систематичні вбивства, тортури, зґвалтування, позасудові затримання, депортації населення, включно з дітьми, а також «божевільну й шовіністичну спробу» нав’язати ідеологію кремля про те, що Україна начебто не є самостійною державою, а є частиною рф.

Читайте також: Повне звільнення України може статися вже цього року – Джонсон

«Якби ця трагедія сталася – і хто знає, наскільки близько ми підійшли до цього в перші кілька тижнів, – то це стало би ключовим і переломним моментом першої частини ХХІ століття», - переконаний колишній очільник британського уряду.

Він наголосив, що якби путін досягнув успіху, кремль вдався до ще більших залякувань та погроз щодо кожної країни в регіоні. Крім того, це надіслало би меседж Китаю про «небажання відстоювати свободу й демократію» в Китайському морі та у будь-якому іншому місці, наголосив Джонсон.

Читайте також: Джонсон розповів, як путін погрожував йому ракетним ударом

Водночас, за його словами, кожен автократичний режим у світі отримав би сигнал, що міжнародні кордони можна змінювати силою, і цього ніхто не зупинятиме.

«Тож нехай Бог благословить Америку за те, що вона має мужність і мудрість допомагати», - зазначив Джонсон.

Як повідомлялося, експрем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон закликав США надати Україні всі види озброєнь, яких вона потребує, включно з літаками, танками й далекобійною артилерією.

Фото: facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-