Памяті аеророзвідника Олега Собченка

Памяті аеророзвідника Олега Собченка

Хвилина мовчання
Укрінформ
Він захищав річки, людей та Україну

24 січня на Донеччині загинув уродженець Корсуня-Шевченківського на Черкащині, еколог, аеророзвідник Олег Собченко.

У вересні Укрінформ, скориставшись короткою відпусткою з фронту, робив з ним інтерв’ю.

- Тільки в статті не називай мене активістом. Це слово лайливе. Прошу його до мене не застосовувати, - аеророзвідник посміхався і тішився моєю реакцією на цитату із радянського фільму про царя Івана Васильовича.

Фото: Фейсбук-сторінка Олег Собченко
Фото: Фейсбук-сторінка Олег Собченко

Чесно кажучи, я і не збирався. Бо Олег не був активістом - він професіонал, який намагався докопатися до суті усього, за що брався. Жорстоко (на межі життя й смерті) побитий на Майдані, він став снайпером у перші дні війни 2014 року, яку тоді називали АТО.

Фото: Національний військово-історичний музей України

У мирному житті був таким же - занадто принциповим, із загостреним відчуттям справедливості. Здається, Олег не пропустив жодного засідання суду в справі тітушок, які на замовлення місцевого олігарха вбили у рідному для нього Корсуні журналіста Василя Сергієнка.

Годі було шукати запеклішого захисника річки Рось, яка цвіла й міліла завдяки нашим горе-господарникам.

Після широкомасштабного вторгнення Олег був на позиціях уже 24 лютого. 1 березня, маючи сім хлопців і нерухому БМП, зумів захистити дамбу в селі Козаровичі від російської десантури, яка рвалася до Києва. Ще пізніше - побачив у сірій зоні в болоті два наших покинутих броньовики. Уночі, на свій страх і ризик, самотужки пробрався туди і знайшов цілий скарб - рідкісний тепловізор, шість пускових установок до “Стугни” і 24 ракети до них. Усього - на суму близько 5 мільйонів доларів. Саме Олег із товаришем Ігорем Луценком зняв ефектну сцену падіння російського вертольота біля Козаровичів.

Відео: Youtube-канал Ігор Луценко

Далі були бої за Мощун, вересневе звільнення Харківщини й особлива гордість Олега - Бахмут.

- росіяни розраховували взяти Бахмут до 15 червня. Але вже минуло 15 липня, 15 серпня, 15 вересня, а Бахмут і досі наш, - казав із гордістю.

Фото: Фейсбук-сторінка Олег Собченко

Олег був знахідкою для журналістів - готовий був говорити в будь-яку пору доби. Востаннє власкор Укрінформу зателефонував йому 17 вересня. Він якраз вирвався на пару днів у Черкаси й невдало - надворі лив безперервний дощ.

- Давай зустрінемося не в офісі, а кав'ярні, - попросив. - Я страшенно за атмосферою скучив.

Ми так і просиділи три години удвох - під шум дощу він розповідав про війну.

Фото: Благодійний фонд "Героїка"

- За моєю роботою вживу спостерігають у штабі. Якщо в режимі онлайн вдало відпрацьовує артилерія - у навушниках стоять такі крики, ніби на стадіоні, коли твоя команда забиває гол. Але треба бути обережним - росіяни полюють за аеророзвідниками. Виявлять - снарядів не шкодують.

Десь посеред розмови Олег несподівано попросив дівчину-продавчиню, що нудьгувала біля каси, сфотографувати нас. На фото виглядав дуже впевнено - як і завжди.

Кілька років тому ми писали про його доньку. Оля розповідала, як після подій на Майдані три дні не мали зв'язку із батьком. Як боялися кожного дзвінка з 2014 року, все думали, що він буде останнім.

Фото: Фейсбук-сторінка Олег Собченко

У 2018 році до сторіччя закінчення Першої світової війни Олю Собченко запросили в Брюссель на конкурс картин на військову тематику.

- Я написала руки - дві жіночі огортають чоловічу. Чоловіча - тендітна і тонка. Вочевидь належить піаністові. У важкі для Батьківщини часи пішов на війну. Жінка радіє, що дочекалася коханого.

Фото: Фейсбук-сторінка Олег Собченко

На нашому з Олегом фото він теж поклав праву руку на стіл. Вже дуже скоро дві тендітні жіночі руки обіймуть її востаннє.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-