Лісові пожежі у світі за останні 20 років подвоїлися

Лісові пожежі у світі за останні 20 років подвоїлися

Дослідження
Укрінформ
Дослідження, засноване на супутникових даних, показує, що з 2001 року територія, охоплена пожежами, у світі подвоїлася, і зміна клімату є, ймовірно, головним фактором цього явища.

Про це повідомляє телеканал BFMTV, передає Укрінформ.

“Згідно з дослідженням, оприлюдненим у середу, пожежі зараз знищують вдвічі більше лісового покриву в усьому світі, ніж це було на початку століття. Порівняно з 2001 роком, тепер вони спустошують приблизно на 3 мільйони гектарів більше щороку, що еквівалентно площі Бельгії, згідно з супутниковими даними, зібраними Global Forest Watch (GFW), Інститутом світових ресурсів (WRI) та Університетом Мериленду”, - йдеться у повідомленні.

Читайте також: В Іспанії вирують масштабні пожежі - вогнем охоплені майже 10 тисяч гектарів лісу

Зокрема, 70% поверхонь, охоплених полум'ям за двадцять років, припадають на бореальні ліси, які покривають значну частину Канади, Аляски та росії. Там з 2001 року вигоріло 53 мільйони гектарів, що майже дорівнює площі Франції.

Згідно з дослідженням, на пожежі припадає понад чверть загальної втрати лісового покриву з початку століття, а решта викликана вирубкою лісів або іншими природними причинами, такими як бурі чи повені.

Зрештою, втрата лісового покриву через пожежі збільшується приблизно на 4% у рік, або додатково на 230 000 гектарів. Близько половини цього збільшення пов’язана з більшими пожежами в бореальних лісах, “ймовірно, через підвищення температури в північних регіонах”, відзначають дослідники.

Читайте також: У французькій Жиронді вдалося зупинити лісові пожежі

Вони кажуть, що зміна клімату є “ймовірно головним фактором” цього збільшення. Хвилі екстремальної спеки, які роблять ліси посушливими, зараз у п’ять разів більші, ніж півтора століття тому.

Великі бореальні ліси є одними з найбільших поглиначів вуглецю на планеті. Їхнє знищення вогнем призводить до масових викидів парникових газів, що ще більше посилює зміну клімату через “петлю зворотнього зв’язку пожежа-клімат”, додають представники дослідження.

“У цих бореальних регіонах CO2 накопичувався в землі упродовж сотень років і був захищений вологим шаром зверху. Ці пожежі - більш часті та серйозніші - спалюють цю верхню частину шару і вивільняють цей CO2”, - пояснює аналітик GFW Джеймс Маккарті.

Читайте також: У Каліфорнії вирують масштабні лісові пожежі

Як повідомляв Укрінформ, цього року в Європі через аномальну спеку вигоріла рекордна кількість лісу.

Фото: SOPA Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-