Громади мають заохочувати переселенців розпочинати власні справи - U-LEAD

Громади мають заохочувати переселенців розпочинати власні справи - U-LEAD

Укрінформ
Місцеве самоврядування може навчити переселенців, як залучати гроші на розвиток власної справи, зокрема шляхом отримання грантів.

Як передає Укрінформ, таку пораду отримали представники громад Запорізької та Дніпропетровської областей під час інформаційної сесії, яку організувала команда Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Запорізькій області.

У ході заходу експерти U-LEAD пояснили учасникам особливості взаємодії з центром зайнятості у питаннях, що стосуються внутрішньо переміщених осіб, надали рекомендації щодо можливості працевлаштування переселенців на підприємствах, в установах та організаціях різних форм власності, а також пояснили порядок надання роботодавцю компенсації витрат на оплату праці за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб.

Окремим блоком інформаційної сесії було питання започаткування власної справи та залучення коштів на розвиток підприємництва. Так, питання надання грантів на розвиток малого та середнього бізнесу, на думку експертів, є хорошим стимулом для створення нових робочих місць у громадах.

«Зараз у внутрішніх переселенців є можливість залучати додаткові гроші на розвиток власної справи. Але це мають бути дуже якісно написані і економічно обґрунтовані проєкти. І одним із завдань представників місцевого самоврядування є навчити та надати консультації з написання проєктів, оформлення заявок та ініціатив. Адже розвиток підприємництва в громаді – це розвиток економіки, створення робочих місць і сплата податків до бюджету», - зазначають в U-LEAD.

Читайте також: U-LEAD ініціювала обговорення відбудови постраждалих від війни українських громад

Учасникам також розповіли про державну підтримку суб’єктів підприємництва, яка здійснюється Фондом розвитку підприємництва і може бути надана у вигляді часткової компенсації відсоткових ставок за кредитами або надання гарантій банкам на забезпечення виконання зобов’язань за кредитами.

Ще однією можливістю отримати гроші від держави є гранти для переробних підприємств, які надаються Мінекономіки для створення нових виробництв або збільшення потужностей вже існуючих. Серед вимог до таких проєктів: співфінансування (власний внесок може бути від 30 до 50%), одне підприємство може отримати тільки один грант.

Читайте також: Українці подали понад 7,2 тисячі заявок на мікрогранти за програмою «єРобота»

«Внутрішньо переміщені особи мають велику кількість викликів, незважаючи на допомогу держави та підтримку міжнародних організацій. Одним із них є зайнятість та працевлаштування, що допомагає соціалізації та самореалізації переселенців. Наразі важливо допомогти місцевому самоврядуванню налагодити роботу з ВПО, адже ні для кого не секрет, що переселенці можуть стати рушійною силою, поштовхом для розвитку громади», - розповіла керівниця Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Запорізькій області Тетяна Бордюг.

Загалом, як зазначали експерти, для внутрішніх переселенців наразі є чимало можливостей залучити фінансову підтримку, необхідно регулярно відслідковувати конкурси та пропозиції від донорів та міжнародних організацій.

Як повідомлялося, Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян та розширює можливості громад.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-