Лемківська культура стала основою нового туристичного маршруту на Тернопільщині

Лемківська культура стала основою нового туристичного маршруту на Тернопільщині

Фото
Укрінформ
Етнотуристичний маршрут, присвячений автентичним особливостям лемківської культури, відкрили у Тернопільській області.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомила директор департаменту культури і туризму Тернопільської ОДА Світлана Байталюк.

«Особливість Тернопільщини у тому, що тут проживає етнічна група лемків, які мають свою самобутню культуру, зберегли давні народні традиції та звичаї. Все це цікавить багатьох туристів, гостей Тернопільщини, серед яких багато іноземних громадян із лемківським корінням. Тому й вирішили створити такий «ностальгійний» етномаршрут у Монастириську та околицях, де збережено унікальні зразки лемківської культурної спадщини», – розповіла Байталюк.

На апробацію маршруту запросили туроператорів, представників громад, активістів Всеукраїнського товариства «Лемківщина», журналістів.

Спочатку усі вони оглянули виставку давнього лемківського жіночого та чоловічого одягу та вишивки. Було й дефіле юних лемкинь із лемківськими «кривульками» – філігранними намистами. Також запрошеним на подію запропонували подивитися лемківський обряд «хусткування» – процес надівання хустки з нагоди тих чи інших важливих подій у житті жінок-лемкинь.

Але туристичною «родзинкою» етномаршруту стало відвідування музейного комплексу «Лемківське село».

«По суті, це унікальний і єдиний у світі музей лемківської культури. В ньому зібрано експонати, привезені українцями з різних теренів Лемківщини та подаровані для збереження звичаїв і лемківських традицій. Зібрали понад 3 тисячі автентичних лемківських речей вжитку та побуту, декору та мистецтва», – розповіла директор музейного комплексу Віра Дудар.

Також до музейного комплексу належать 6 експозиційних будиночків, які розташовані на Ватряному полі. Там представлена церковна вишивка, столярна, кравецька і гончарна майстерні, є і подвір’я ґадзи з села Мілик, експонати жителів із села Доброводів.

Лемківська культура стала основою нового туристичного маршруту на Тернопільщині / Фото: Олег Снітовський, Укрінформ

Відвідали перші учасники етномаршрурту й Ватряне поле, де, крім дерев’яних будиночків-майстерень, облаштовано лемківську капличку, дзвіницю і криницю. Там же, на лісовій галявині, де щорічно відбувається міжнародний культурно-мистецький фестиваль «Лемківська ватра», зараз будують меморіальний комплекс «Лемківське село».

В межах етномаршруту також передбачається відвідування двох місцевих храмів, в одному з яких можна поклонитися чудотворній мироточивій іконі Пресвятої Богородиці «Всецариця».

За словами Світлани Байталюк,  етнотуризм – це не тільки мандрівка в минуле, а й подорож через серце, у минувшину попередніх поколінь. А коли мова йде про культуру лемків, то це мандрівка у глибину далеких століть із певним трагічним складником. Це цілий пласт глибокої культурної спадщини.

"Ми не маємо права це все втратити. Тому наш департамент у межах обласної програми на 2021-2025 роки й організував такий етномаршрут, який стосується лемківської культури. Вже починаємо маркувати цей маршрут, хочемо, щоб ним пройшли туристи, усі, хто цікавиться нашою історією, культурою. Логістика тут прекрасна, дорогі нові, мандрівка комфортна, а позитивних емоцій, як вже переконалися учасники такої подорожі, – багато», – додала директор департаменту культури і туризму Тернопільської ОДА.

Як повідомляв Укрінформ, етнотуризм на Тернопільщині в останні роки активно розвивається. Адже волиняни, галичани, подоляни, лемки та бойки, які живуть на теренах області, мають свої етнографічні відмінності, відтворені в побуті, традиціях, вишивці, пісні. Ці традиції, зокрема, репрезентують у низці гастрономічних фестивалів, етно- та гастротурів «Смачне Тернопілля».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-